*Nettavisen* Nyheter.

Var utstyrt med siste skrik i sikkerhetsutstyr

Foto: (Øyvind Roarsen)

Overlege Mads Gilbert er kritisk til markedsføringen av skredsekker som sier 98 prosent overlevelsessjanse.

- Jeg sitter her med en skredsekk og på den står det 98 prosent overlevelsessjanse. Det stemmer jo ikke. Nå er det jo to stykker som omkom tidligere i år og som hadde disse ballongsekkene og nå de fem mandag. Jeg er veldig kritisk til å markedsføre at 98 prosent overlever om de har disse sekkene på, sier overlege Mads Gilbert til NRK etter at fem personer omkom i snøskred tirsdag, skriver Nordlys.

Les egen sak: Fem omkom i snøskred i Troms

Gilbert sier at den eneste måten å overleve skred på, er å ikke bli tatt av skred, og at snøen i fjellet i Kåfjord var så tung at den enten kvalte eller slo ihjel de som ble tatt av den.

Turfølget som ble tatt av dødsskredet i Kåfjord mandag var utstyrt med det siste av sikkerhetsutstyr og hadde både skredsekker og skredsøkere.

- Må tenke forebyggende
Gilbert sier til NRK at forebyggende tenkning i form av turplanlegging og løypevalg er de eneste sikre metodene for å unngå å bli drept av skred.

- Det er forebyggende tenkning, lytte til kjentfolk og å være deffensiv som er den eneste sikre måten, sier Gilbert til NRK.

Han mener ulykken var unødvendig.

- Det er helt tragisk og forferdelig det som har skjedd, sier Gilbert.

Svært rasfarlig
Lokalbefolkningen anser fjellet, som krevde fem menneskeliv mandag, som svært rasfarlig vinterstid. Da raset gikk var rasfaren i området merket som «Markert» på NVEs nettside varsom.no Det er under disse forholdene de fleste skredulykker skjer.

De overlevende i turfølget som totalt var på 12 mennesker kom til Universitetssykehuset Nord-Norge natt til tirsdag.

- Vi prøver å ta vare på de overlevende så godt vi kan, sier Gilbert til NRK.

Ofte for liten kunnskap
Skredekspert Kjetil Brattlien ved NGI sier på generelt grunnlag til NRK at manglende kunnskap blant utenlandske guider er et problem.

– Hvert år kommer store grupper med utenlandske skiturister, ofte med guider fra hjemlandet sitt som ikke kjenner vinterforholdene i Norge godt nok. Det er en stor utfordring for norsk skiturisme.

- En guide fra alpene kjenner vinteren i fjellene sine veldig godt, men ikke nødvendigvis hvordan vinteren er i Norge fra år til år, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.