Gå til sidens hovedinnhold

Våre beste tips til Berlin

Den tyske hovedstaden funker som destinasjon hele året og har alt vi vil ha av en storby. Her er våre beste tips til Berlin.

HTML EMBED

Det delte Berlin ble det symboltunge og reelle sentrum for den kalde krigens galskap, og en like viktig markør for det nye, forente Europa da muren falt i 1989. I dag er sporene etter Berlinmuren vanskelige å få øye på, og de markerte skillelinjene går like mye mellom nabolag, såkalte kieze, som mellom øst og vest. Øst-Berlin har likevel markert seg som en kulturell myldreplass, blant annet fordi lave eiendomspriser lokker kreative sjeler hit fra hele verden.

Grunnleggende om Berlin

Hvor Tyskland hovedstad ligger nordøst i landet, rundt fem mil fra Polen.
Når Hele året, uansett vær, da dette er en by der det alltid skjer spennende ting innendørs.
Hvorfor Den viktigste byen i nyere europeisk historie og én av verdens hippeste storbyer i dag.

Innbyggere Ca. 3,5 millioner
Nødnummer Generelt (brann, ambulanse) 112, politi 110, lege 116/117
Valuta 1 euro = 7,50 NOK

Turistinformasjon

Før du drar til Berlin

Les Alfred Döblins «Berlin Alexanderplatz» er en dyster og ekspressionistisk roman lagt til mellomkrigstiden. Rainer Werner Fassbinder lagde en mesterlig tv-serie av boka i 1980.
Se «Himmelen over Berlin» (1987) av Wim Wenders er et rørende og filosofisk mesterverk med den delte byen som bakteppe.
Hør Det postindustrielle bandet Einstürzende Neubauten startet opp i Vest-Berlin i 1980. Melankolsk, teatralsk og veldig Berlin.
App «FahrInfo Berlin» (iPhone) og «Fahrinfo Mobile» (Android) gir effektiv hjelp i det offentlige transportsystemet.

Slik kommer du til Berlin

Norwegian, Air Berlin, Ryanair og Lufthansa har direkteflygninger til Berlin fra henholdsvis Gardermoen, Rygge, Torp, Bergen, Trondheim og Stavanger. Enkelte ruter går kun sommerstid. PS: Flyplassen Schönfeld ble fra og med 2. juni erstattet med Flughafen Berlin Brandenburg like ved.

Eurolines har bussruter fra Oslo til Berlin som bruker rundt 19 timer. Kjører dere selv kan turen gjøres unna på ca. 13. Tog via Sverige, eller en kombinasjon med ferge til København eller Kiel, og buss, bil eller tog videre er også mulig. DFDS og Colorline kjører fra Norge til kontinentet.

Sjekk også ulike bussturselskaper for tilbud om organiserte turer. Arne Johans Bussreiser arrangerer foreksempel ni dagers busstur til Berlin og Praha i oktober.

Kom deg rundt i Berlin

Berlin er stor, men ofte kan det være nok for ett opphold å utforske én eller to bydeler til fots eller med leiesykkel. Vil du mer rundt omkring, er S-bahn og U-bahn mest effektivt. Du trenger sjelden billetter utover sone A og B.

Et Berlin Welcome Card koster fra 128 kr (todagers) og gir fri kollektiv transport, samt mange andre fordeler. Kan kjøpes på for eksempel turistkontorer, hoteller og S-bahn-stasjoner.

Kaprer du drosje på gata og skal under to kilometer, så be om Kurzstrecke (kort tur), da dette blir billigere.

NB: I en del gater går husnumrene oppover på den ene siden, og nedover på den andre, noe som kan skape forvirring om du ikke er oppmerksom på det.

Visste du at Berlin er Tysklands mest multikulturelle by, med over 180 nasjonaliteter representert blant den halve millionen faste innbyggere som har utenlandske pass?

Få med deg i Berlin

1. Ostaligi-tripp i Berlin

Enten det gjøres med tykke lag ironi, genuin fascinasjon eller av ren historisk interesse så er Berlin det beste stedet i verden for å dyrke fenomenet kjent som ostalgi, altså en dragning mot alt østeuropeisk fra den kalde krigens dager.

Du kan for eksempel se hverdagsliv på DDR-museet, ta en guidet bytur i en Trabant, spise østtyske spesialiteter på DDR-restaurant Domklause, shoppe ostalgiske produkter i butikken Ampelmann GmbH eller få en innføring i DDR-regimets grusomheter på Stasi-museet.

2. Den beste utsikten i Berlin

Du kommer høyest, og har en fantastisk utsikt fra fjernsynstårnet på Alexanderplatz, men det er mer interessant å ta en tur opp på taket av Riksdagsbygningen i Tiergarten. Glasskuppelen fra 1999 ble bygget som en mer modernistisk referanse til den opprinnelige kuppelen fra 1894, og bygningen i seg selv er blant de mest besøkte turistattraksjonene i byen.

3. Filharmoniske mestere i Berlin

Berlin har vært et viktig møtested i den klassiske musikkens historie, og komponister som Mendelssohn, Strauss og Schönberg har alle hatt sitt virke i byen.

Kremen av kremen kan dere i dag høre om dere sikrer et par billetter til en konsert med Berliner Philharmoniker i deres egen konserthall, der også en rekke andre av verdens fremste utøvere stadig er innom med fela si.

4. Kult kulturhus i Berlin

En okkupert bygård i bydelen Mitte har næret fram ett av Europas mest spennende kunst- og kulturmiljøer.

Kunshaus Tacheles ser røff ut på overflaten, og er proppet med atelierer, gallerier, utsalg og kafeer. Det livner voldsomt til på kvelden med konserter og forestillinger.
Oranienburger Strasse 54–56a

Spis godt i Berlin

Tyskland, pølser og øl hører på et vis sammen, og har du sansen, skal du unne deg Berlin-spesialiteten currywurst, som er en bratwurst med ketsjup og karri. Du får den i kiosker over hele byen. Det er generelt lavt prisnivå på Berlins restauranter, og er du på virkelig budsjett så spiser du spesielt billig og godt på tyrkiske, libanesiske og indiske restauranter i bydelene Kreuzberg og Neukölln.

W-der imbiss i den trendy bydelen Prenzlauer Berg er mantraet økologisk, eksperimentelt og uformelt.
Kastanienalle 49

For spesielle anledninger anbefales den relativt nye Restaurant Reinstoff, som allerede har skaffet seg sin første Michelin-stjerne. Sjefskokk Daniel Achilles serverer tyske spesialiteter med modernistisk vri.
Schlegelstrasse 26

Nocti Vagus spiser dere i totalt mørke, noe som skaper helt unike sanseopplevelser og en merkelig stemning.
Saarbrücker Str. 36-38

HTML EMBED

Sov godt i Berlin

Budsjett Du får det ikke billigere, mer sentralt og hyggeligere enn på Pension Bella, der dobbeltrom koster ned i 340 kr.

Middels Tripadvisors brukere kroner for tiden The Circus Hotel til byens beste kupp, og det prisvinnende, miljøbevisste hotellet tilbyr dobbeltrom helt ned i 600 kr.

LuksusCasa Camper Berlin er et funky designhotell i Mitte med flott utsikt fra baren i toppetasjen. Dobbeltrom fra 1274 kr.

Visste du at berlinerne har en særegen dialekt med mange franske låneord fra hugenottene som søkte tilflukt her på slutten av 1600-tallet?

Visste du at det finnes over 180 kilometer med farbare vannveier i Berlin, noe som gir uante muligheter for den som vil utforske byen med kajakk eller lignende?

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Reklame

NÅ: Milrab har oppdatert salget med sportsklokker og Oakley