*Nettavisen* Nyheter.

Våre blå venner er 50 år

Smurfene fyller 50 år i år. Derfor skal det smurfes over hele Europa. Hvem er egentlig Smurfene? Se video.

15.01.08 15:23

(SIDE2): De er små, de er blå og de har hvite hatter. Ifølge Geir Børresens kassetter synder de ikke, de kan de gå gjennom varmtvannskraner, nøkkelhull og sykkelpumper og de blir glade av å smurfe en trall.

Smurfene fyller 50 år i år.

Hva er ditt forhold til Smurfene? Diskutér nederst på siden.

Populær TV-serie
De fleste norske smurfekjennere forbinder Smurfene med TV-serien som gikk på TV3 på 1980-tallet. Men la oss først friske opp hukommelsen: Hvem er Smurfene?

Smurfesamfunnet, som er fullt av sopphus, er tilsynelatende perfekt. Alle de blå skapningene er venner, alle gjør det de er flinkest til og de har ingen leder som bestemmer. Den eneste som har litt høyere rang enn de andre, er Gammelsmurfen. Han er den eldste og klokeste av smurfene, og mens andre Smurfer har hvite klær, er han kledt i rødt.

Alt er imidlertid ikke bare idyll i Smurfeland. Den slemme Gargamel prøver stadig å fange Smurfene, men heldigvis er han ganske dum, så de kommer seg unna nesten hver gang.

Bursdag
Mandag startet den offisielle feiringen av Smurfenes 50-årsdag i Brüssel. Det ble markert med Smurfebærkake og sarsaparillajuice.

23. oktober finner den store feiringen sted, og ifølge jubileumets nettside HappySmurfDay.com, vil det «smurfes» i en rekke europeiske byer i hele år.

Jubileumsåret skal også markeres på andre måter. Blant annet planlegges en 3D-animasjonsfilm, nye tegneseriehefter og et gjensyn med TV-serien i flere land.

Filmen er på Imdb.com registrert med amerikansk premiere i november 2008. Ingen skuespillere er foreløpig bekreftet. Ifølge nettsiden er filmen den første i en trilogi.

Viktige verdier
Smurfene vil også inngå et samarbeid med UNICEF i år.

- Smurfene og UNICEF har mange verdier til felles - verdier om å ha det gøy, om lykke og respekt. Vi har også det til felles at vi er opptatt av barn og at alle barn har rett til å overleve, sier Yves Willemont i UNICEF Belgia.

Eget språk
Det var Pierre «Peyo» Culliford som skapte de blå figurene. Første gang verden fikk se dem, var i en tegneseriestripe i oktober 1958. De ble kalt «Schtroumpf», men ble fort kjent som Smurfene. I 1960 var de så populære at de fikk sitt eget tegneserieblad.

Tegnefilmserien kom første gang på TV i 1981. Dette gjorde dem enda mer populære. Det ble laget 256 episoder om Smurfene, og de har blitt vist i omtrent 30 land. I Norge gikk serien på TV3, men kanalen forteller at de ikke lenger har rettighetene til serien.

Ideen til ordet «smurf» skal visstnok ha kommet da Peyo skulle be en kollega om å sende salt. Men han klarte ikke komme på ordet, og endte opp med å be om «schtroumpf».

Her er historien om hvordan Smurfene så livets lys: (Artikkelen fortsetter under)

205488

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HappySmurfDay.com

Kommunister?
Ikke engang Smurfene har kommet unna konspirasjonsteorier. Enkelte mener at Smurfene er et forsøk på å gi barn kommunistiske ideer og tanker. De hevder at det ikke er tilfeldig at Gammelsmurfen er kledt i rødt og at han ligner på Karl Marx. Noen har også kommet frem til at «Smurf» står for «Socialist Men Under Red Father» eller «Soviet Men Under Red Father».

Smurfespråket ble populært blant barnehagebarn på 1980-tallet. Språkets viktigste elementer er å putte ordet «smurf» før alle adjektiver, for eksempel «dette er smurfegøy», og å bruke det som verb, for eksempel «la oss smurfe til stranda».

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HappySmurfDay.com

«Hvem er dere som er så små?»
I Norge er Smurfene også kjent gjennom de allerede nevnte kassettene til Geir Børresen, som var inspirert av den nederlandske artisten Vader Abraham.

Den første kassetten «I Smurfeland» kom i 1978 og inneholdt hiter som «Smurfe-sangen», «Det fin’s en smurf i oss alle» og «Smurfe-øl». Året etter kom kassetten «Sommer i Smurfeland». De to kassettene solgte til sammen mer enn 100.000 plater. Da den tredje kassetten, «Alle gode ting er Smurf», kom i butikkene, var imidlertid folk lei av smurfesanger.

Her kan du høre smakebiter fra sangene.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: HappySmurfDay.com

Det var imidlertid ikke alle som var like begeistret for Smurfene. Trond Viggo Torgersen fikk stor suksesse med hiten «Tramp på en Smurf», hvor han blant annet synger: «Smurfer løper ikke fort, så tramp dem ned og tørk det bort». Singelen solgte i 250.000 eksemplarer, skriver NRK.no.

«Smurfeparty hos meg»
I 1996 hadde barna som digget Smurfekassettene på 1980-tallet blitt tenåringer. Da ble Smurfene igjen populære, denne gangen gjennom Smurfehits.

Her lagde Smurfene sine egne tekster til kjente 1990-tallsmelodier, blant annet «Smurfeparadis» («Gangsta's Paradise»), «Smurfeparty» («Beautiful Life») og «Klatresmurfen» («Be My Lover»).

Kilder: Smurf.com , HappySmurfDay, Associated Press, Nrk.no, Imdb

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.