Yr melder om fuktig og grått vær i helgen både i Nord- og Midt-Norge, mens man på Vestlandet, Østlandet og Sørlandet kan vente seg mye sol og fine temperaturer. I Oppland og Hedmark advarer meteorologene om at det fortsatt er stor skogbrannfare, skriver NTB.

Les mer: Grillforbudet oppheves flere steder

Maks tolv grader i Bergen

I Bergen meldes det om kjølig vær på Sankthansaften. Det er meldt maks tolv grader, yr og overskyet.

– Nei, dessverre blir været slik vi er blitt vant til at Sankthans-været har vært de siste årene, sier statsmeteorolog Frode Hassel ved Meteorologisk institutt til Bergensavisen.

Lørdag er det ventet litt nedbør utover dagen i form av yr. Det skal imidlertid lette i løpet av kvelden, men det vil fortsatt være kjølig.

– Folk som skal se på Sankthansbålet bør tenke på at det er småkjølig og ta på seg en god jakke, sier Hassel til BA.

Søndagen kommer det mer nedbør og temperaturen holder seg på rundt elleve grader. Fra mandag blir det stigende temperaturer og skydekket vil lette utover kvelden.

Vil stige til 15-16 grader

Haugesunds avis skriver at temperaturen vil stige til 15-16 grader utover ettermiddagen mandag.

– Tirsdag og onsdag ser ut til å bli to fine dager. Det vil fortsatt blåse nordvestlig bris, men det vil være veldig lite skyer på himmelen. For det meste sol. Vi vil få temperaturer mellom 16 og 17 grader ute ved kysten, sier Meteorolog Skare til avisen.

I områder som Etne og Sauda blir det en helt annen temperatur. Kanskje mellom 23 og 25 grader, mener meteorologen.

Torsdag og fredag blir det litt lavere temperaturer igjen, men oppholdsvær.

De siste dagers prognoser har antydet at det vil bli fint og varmt sommervær mot slutten av neste uke. Lørdag morgen var meteorolog Skare ikke lenger så sikker på det.

– Det ble antydet en fin helg neste helg, men prognosene nå ser ikke bra ut. Det kan se ut som det ikke blir så fint som først antatt, sier han.

Les mer: Fuktig vær betyr ikke fritt leide for St. Hans-bål i helgen

Regn i Nordland

Yr skriver på Twitter at det vil komme omkring 30 mm regn en del steder det kommende døgnet fra Ofoten via Troms til Loppa i Finnmark.

De våteste Sankthansbålene er målt på Kjevik i 2004, hele 49,2 mm. Oslo hadde sin våteste Sankthansaften i 1943, hvor det ble mål 35 mm.

Bergen målte 30,5 mm i 1990. Både Trondheim og Tromsø ble målt i 1923 med 16,5 og 21,9 mm.

Bålforbud i skog og mark

I forrige uke opphevet en god del fylker forbudet mot grilling og bål. Det gjelder Oslo, Asker, Bærum, Follo, Agder-fylkene og i flere kommuner i Østfold, Hedmark og Oppland. På Romerike og i Telemark opprettholdes totalforbudet inntil videre.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) minner om at det eksisterer et generelt bålforbud over hele landet i skog og mark, og at brannfaren fortsatt er stor. En strand der St. Hans-bålene gjerne plasseres, regnes som oftest som utmark, melder NTB.

– Det spesielle nå er at skogbrannfaren fortsatt er veldig stor, selv om det har regnet mange steder. Vegetasjonen tørker fort opp og det ser ut til at det fortsetter å være tørt den nærmeste tiden, sier seksjonssjef Hans Kristian Madsen i DSB til NTB.

Opprettholder forbud

I Buskerud presiserer brannvesenet at bålforbudet er opprettholdt, men kommer med følgende tips:

«Hvis du er nær kysten og eller ved vann, og det ikke grenser skog inntil bålplassen kan man likevel tenne sankthansbål lørdag 23. juni. Den som tenner bål er ansvarlig for at bålbrenningen foregår på trygg måte, og at bålet blir slokket forsvarlig», skriver de i en pressemelding.