RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Varetektsfange ble sendt 190 mil

Sist oppdatert:
Stappfulle fengsler på Østlandet førte til at politiet måtte sende en varetektsfange til Vadsø fengsel.

Det var for noen uker siden at politiet på Romerike pågrep en person mistenkt for menneskesmugling. På grunn av fare for bevisforspillelse, ble mannen varetektsfengslet.

Problemet var bare at det ikke var varetektsplasser å oppdrive. I hvert fall ikke på Østlandet.

– Vi ble nødt til å se etter andre alternativer. Det var kun Vadsø fengsel som hadde ledig plass. Hadde vi ikke fått denne, ville vi vært nødt til å slippe personen fri, sier leder av påtaleenheten i Romerike politidistrikt, Åse Kjustad Eriksson til Romerikes Blad.

Mest lest i Nettavisen nå:

Lengre tid på glattcelle
Kjustad Eriksson sier at det med jevne mellomrom er vanskelig å få varetektsplasser. I høst har politiet hatt utfordringer.

– Det er lite praktisk å sende varetektsfanger til Vadsø. Dette er jo fanger som skal avhøres og framstilles for fengsling. Det lar seg ikke like lett gjøre når de er så langt unna, sier Kjustad Eriksson.

Hun legger til at det også rent kostnadsmessig er uheldig å måtte sende varetektsfanger langt.

– Regningen betaler politidistriktet.

Ifølge lederen av påtaleenheten hører det heldigvis til sjeldenhetene å sende av gårde fanger til andre siden av landet. Men mangel på varetektsplasser kan føre til at noen må oppholde seg lenger på glattcellene på politihuset.

– Det er ikke noe vi setter pris på. Vi ønsker ikke å ha noen på celler her lenger enn nødvendig, sier Kjustad Eriksson.

– Går i bølger
Romerikes Blad har vært i kontakt med Kriminalomsorgen region nordøst (Akershus, Hedmark og Oppland) og Kriminalomsorgen region øst (Oslo og Østfold), som bekrefter at fulle fengsler har ført til plassmangel i høst.

Flere varetektsfengslinger, flere som soner og oppussing av fengsler er årsaken. Både Bredtveit kvinnefengsel og Kongsvinger fengsel er under oppussing, noe som fører til færre tilgjengelige celler.

Direktør Sjur Strand i Kriminalomsorgen region nordøst, sier at det jobbes iherdig med å finne plasser. Han tilbakeviser at varetektsfanger kan bli sluppet fri på grunn av plassmangel.

– For tunge kriminelle er det alltid plass. Blir det komplisert, har vi løpende vurdering over innsatte som kan overføres til soning med lavere sikkerhet. Dette håndteres godt, sier Strand.

Ifølge Strand er det ytterst sjeldent at varetektsfanger på Østlandet blir sendt helt til Vadsø.

– Behovet for varetektsplasser går i bølger. Har politiet vært beskjeftiget med ulike tiltak og pågrepet mange personer samtidig, kan det være vanskelig å finne nok plasser. Dermed blir vi nødt til å finne plasser der det er ledig, sier Strand.

Ekstra plasser
Kriminalomsorgen mener smekkfulle fengsler fører til dårligere forhold for både innsatte og ansatte. Fulle fengsler gjør det også vanskelig å opprettholde den fleksibiliteten som er ønskelig for å kunne ta inn nye innsatte på kortvarsel, særlig varetektsinnsatte. Målet er en beleggsprosent på 90. I dag er beleggsprosenten på 98–99 prosent enkelte steder, ifølge direktøren.

Men fengslene kunne vært enda fullere. I fjor unnlot 966 personer som var innkalt til soning, å møte til avtalt tid.

– Er det for få fengselsplasser?

– Med det presset vi nå har og nok også får en god stund framover, så hadde det vært fint med noen ekstra lukkede plasser, sier Strand.

– Kan plassmangel i fengslene føre til at straffedømte fanger slipper ut tidligere slik at plasser frigjøres?

– Nei. Det ble gjort noe av det under køavviklingsprosjektet for noen år siden, men ikke i dag.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere