Varetektsfengsles i åtte uker

Foto: (Scanpix)

Her er kjennelsen fra fengslingsmøtet.

26.07.11 12:25

OSLO TINGHUS (Nettavisen): Terrorsiktede Anders Behring Breivik (32) fengsles i åtte uker med brev-, besøks- og medieforbud. I tillegg kommer retten til at det er nødvendig med fullstendig isolasjon i fire uker.

Tingrettsdommer Kim Heger informerte etter rettsmøtet mandag om fengslingskjennelsen i sal 227.

Les hele kjennelsen her (PDF)

Hensikten var «å redde Norge»
Breivik har erkjent de faktiske forhold, men tingrettsdommeren sa at siktede, slik retten forstår det, ikke har erkjent straffskyld. Siktede mener at han måtte gjennomføre sine handlinger «for å redde Norge og Vest-Europa fra blant annet kulturmarxisme og muslimsk overtakelse».

Heger forklarte at siktede har redegjort noe for sine motiver.

«Operasjonen var ikke å drepe flest mulig, men å gi et kraftig signal»

Sitat fra Anders Behring Breivik

Tingrettsdommeren siterte fra siktedes forklaring, der han blant annet har sagt følgende:

Ønsket å påføre Ap størst mulig tap
«Operasjonen var ikke å drepe flest mulig, men å gi et kraftig signal som ikke kan misforstås». Videre har Breivik forklart at han mener at Arbeiderpartiet må ta ansvaret for å «rekonstruere norsk kultur og masseimportere muslimer».

Les også: - Jævla landssviker

Videre sa Breivik at man «kan ikke la landet sitt bli kolonisert av muslimer».

Han har sagt at han ønsket å påføre Arbeiderpartiet et størst mulig tap, «slik at dette for framtiden vil strupe framtidig rekruttering». Breiviks oppfatning, slik han selv har forklart, er at Ap har sveket landet og at de må betale prisen for dette.

- Handlet med terrorforsett
Retten finner det bevist at siktede har handlet med såkalt terrorforsett.

Retten finner at vilkårene for varetektsfengsling er til stede og at det er fare for at siktede vil forspille bevis, dersom han blir løslatt.

Må etterforske påstander om terrorceller
Anders Behring Breivik har i politiforklaring og i dagens rettsmøte kommet med informasjon som krever videre etterforskning.

Tingrettsdommeren sa han har gitt forklaring om «ytterligere to celler i vår organisasjon».

Tingrettsdommer Kim Heger og sorenskriver Geir Engebretsen henviste spørsmål om dette til Oslo politidistrikt. Politiet har kalt inn til en pressekonferanse klokka 17 mandag.

Breivik ble mandag fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. Det skjedde for lukkede dører, på begjæring fra påtalemyndigheten. Siktede ble brakt til tinghuset i en pansret bil og transportert tilbake umiddelbart etter rettsmøtet. Fengslingsmøtet varte i cirka 45 minutter.

Kjenner ikke til organisasjonen
Brevik hevder i sitt forsvarsskrift, som han publiserte rett før terrorhandlingene i Oslo og på Utøya, at han i april 2002 var i London og deltok i stiftelsen av organisasjonen PCCTS, Knights Templar (Tempelridderne). Organisasjonens mål skal ifølge Breivik ha vært å lage en «konservativ revolusjonær bevegelse i Vest-Europa».

Organisasjonen er imidlertid ukjent for terroreksperter.

- Jeg har ikke kjennskap til denne organisasjonen, og kjenner ingen som har kjennskap til denne gruppen. Men det kan være at det finnes en nettbasert sammenslutning, sier Magnus Ranstorp, terrorforsker ved Det svenske Forsvarsakademi, til Nettavisen.

- Blir dårlig når jeg leser det
Ranstorp brukte søndagen til å lese gjennom hele manifestet på over 1500 sider.

- Jeg blir dårlig når jeg leser det. Det er ikke ofte at man får en så detaljert beskrivelse på hva gjerningsmannen tenker, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.