*Nettavisen* Nyheter.

Vårfluer på høsten

Til tross for at de kalles vårfluer, klekker disse insektene til langt utover høsten - til glede for fluefiskerne.

25.08.05 08:40

Her kan du kjøpe fiskekort for Oslomarka

Du kan lese mer på Oslomarkas fiskeadministrasjons hjemmesider

En del vårfluer observert i Sørkedalselva fortsatt. Navnet vårfluer har ingenting med vår å gjøre. Disse insektene klekker i marka midt på sommeren og godt utover. De avtar i mengde utover høsten. Fisken er likevel så klar for de, at imitasjoner bør være med på høstfisket.

Vårfluer burde egentlig hatt navnet «hårfluer» isteden. Disse insektene klekker ikke om våren. Men de er veldig spesielle siden vingene er tett håret og ikke skjelldekkede slik som f.eks sommerfugler.

Ørretmat
Larvene er vannlevende og viktig ørretmat i de fleste av vannene i Oslomarka. Det finnes masse arter av vårfluer som omtrent ser helt like ut. Sportsfiskere deler de gjerne bare inn i 3 størrelser for å slippe for mye unødvendig styr.

Larvene deles inn i 2-3 hovedtyper etter levesett. Den ene typen av larver bygger hus av grus/pinner osv. De ulike artene bygger hver sin type hus. Når man åpner en fisk og den er full av små pinner og grus i magen har den spist vårfluelarver. Disse presenteres av fluefiskeren enklest i rennende vann som drift.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Dag Ø. Ingierd, www.ofa.no

I stille vann går disse supersakte bortover bunnen, og det er vrient å imitere. Den andre typen larver spinner et fangstnett på undersiden av steiner osv og samler mat nesten som en edderkopp. Noen er bare frittlevende på bunnen uten hus eller nett. Å fiske supersakte med våtflue langs bunnen er kjedelig.

Streaking caddis
De voksne insektene imiteres som tørrflue og tas ofte med kraftige vak, og det er det som er strøkent. Den største arten P.grandis er omtrent den eneste som er lett å kjenne igjen. Denne imiteres gjerne med en Streaking caddies eller Goddard caddies. Andre mindre arter imiteres for eksempel med Europea, G.Borger Devil bug og Rakelhanen. Se kommende artikler her om fluebinding, bilder og mønstre utover vintern!

På natta eller i tungt regnvær er en stripende Streaking caddies en kjempebra flue. Mange storørreter i Oslomarka er tatt sent på høsten, i mørket, med en slik flue. Bind de gjerne ganske store (opp til størrelse 6). Desto mørkere det er desto større flue. Fisken kan ta det for å være en nattsvermer, frosk eller lignende også, så det er vel mest bevegelsen og silhuetten som spiller inn på natta.

Om dagen er de mindre variantene aktuelle. De fiskes gjerne «dead» på stille vann. Man kan dra forsiktig inn. Om det er litt bølger, så er bevegelse ofte best. Se på de ekte insektene og imiter det de gjør!...

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.