RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varg Vikernes fortsatt ikke siktet

Foto: Rustem Adagamov (CC/Wikipedia)
Sist oppdatert:
Varg Vikernes er fremdeles ikke siktet og blir sittende i Brive-la-Gaillarde inntil videre, opplyser hans advokat.

Frankrike (NTB): Advokat Julien Freyssinet opplyste torsdag ettermiddag til pressen i Brive-la-Gaillarde at det ikke er noen endringer i Vikernes' situasjon. Dermed blir han heller ikke overført til Paris med det første.

Tidkrevende avhør
Freyssinet forteller at avhørene med det franske antiterrorpolitiet tidkrevende, og alle svar den norske svartmetall-rockeren gir på de tallrike spørsmålene, går gjennom en tolk.

– Spørsmålene og svarene går gjennom en tolk, det må gjennomgås, og vi må være sikre på at resultatet gjenspeiler hans meninger, sa advokaten til det tallrike pressekorpset på utsiden av politistasjonen i den vesle byen Brive-la-Gaillarde torsdag ettermiddag.

– Vikernes snakker en blanding av engelsk og norsk, og vi må selvfølgelig kontrollere nøye hva han sier, fortsetter Freyssinet.

NTBs journalist i Brive-la-Gaillarde kunne torsdag morgen se at politiet bar ut kasser med bevis fra politistasjonen der Vikernes har sittet anholdt siden pågripelsen tirsdag morgen.

«Føre var»
Heller ikke påtalemyndigheten i Paris kunne torsdag morgen si noe om hva som vil skje videre med den høyreekstreme nordmannen som er mistenkt for å ha planlagt en «massakre».

Franske myndigheter begrunner pågripelsen av Vikernes og kona med at de måtte være «føre var og ikke handle etterpå».

De har ikke kunnet oppgi detaljer om hvor massakren eventuelt skulle finne sted.

Talskvinne for påtalemyndigheten Agnès Thibault-Lecuivre opplyser til NTB at også kona til Vikernes har forklart at våpnene hun har kjøpt, skal brukes til jakt slik at familien kan skaffe seg sin egen mat.

– Hun har forklart at hun har meldt seg inn i en skyteklubb for å lære å skyte slik at hun kan gå på jakt og skaffe mat til familien, sier Thibault-Lecuivre ved Tribunal de grande instance.

Det er samme forklaring som Vikernes har gitt. Politiet har funnet fem skytevåpen på den lille gården paret leier. Fire av dem skal være identiske.

Uansett sittende til lørdag
Vikernes' kone ble løslatt onsdag og befinner seg nå på ukjent sted, muligens sammen med parets tre barn og sin mor.

Avisen lamontagne.fr , som følger saken tett, forsøkte onsdag å komme i kontakt med kvinnens advokat, uten å lykkes

I henhold til fransk lov kan Vikernes bli sittende i politiets varetekt i 96 timer, det vil si fram til lørdag morgen, ettersom han er mistenkt for brudd på landets terrorlover.

Hvis politiet ikke finner nok bevis til å sikte ham, må han løslates. Blir han siktet, vil han bli overført til Paris.

Påtalemyndigheten i Paris har tidligere uttalt at det er snakk om en «preventiv» pågripelse.

Gjeld slettet
Vikernes har bodd i Salon-la-Tour sentralt i Frankrike sammen med sin kone og tre barn i cirka ett år.

I forbindelse med at han i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drap og kirkebranner, ble han dømt til å betale erstatning til Oslo kommune og Gjensidige Forsikring.

Men nå har Gjensidige valgt å frafalle alle krav, ifølge TV 2.

Gjelden hans er dermed redusert med nesten 5 millioner kroner.

Men Oslo kommune opprettholder sitt krav på 13,6 millioner kroner for skadene etter brannen i Holmenkollen kapell.

Overfor Aftenposten utdyper informasjonssjef Bjarne Aani Rysstad i Gjensidige Forsikring at både saken og erstatningskravet mot Vikernes er avsluttet fra selskapets side.

– Det ble gjort en vurdering av saken før foreldelsesfristen som var i 2007. Vi valgte å ikke gå videre med erstatningskravet, da Vikernes fortsatt satt i fengsel, sier Rysstad. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere