*Nettavisen* Nyheter.

Varg Vikernes pågrepet i Frankrike

Foto: Rustem Adagamov (CC/Wikipedia)

- Vikernes' ferske blogginnlegg var utløsende.

16.07.13 22:09

Varg Vikernes er mistenkt for terrorplanlegging i Frankrike. Antiterrorpolitiet skal ha gått til aksjon blant annet på grunn av trusler han nylig framsatte å bloggen sin.

- Ytringene hans rettes blant annet mot muslimer og jøder. Det er også på grunn av hans personlighet, og at han mottok Breiviks manifest, sier Agnès Thibault-Lecuivre, som er talskvinne for påtalemyndigheten i Paris, til VG.

Han er mistenkt for «kriminell sammensvergelse i forberedelser av terrorhandlinger», opplyser hun. Fransk politi skal ha overvåket den norske høyreekstremisten i flere år. Tirsdag kveld satt nordmannen og kona i avhør hos fransk antiterrorpoliti i Brive-la-Gaillarde.

Les også: - Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting»

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen, var det trusler i et blogginnlegg publisert for tre dager siden som til slutt overbeviste politiet om å gå til aksjon tirsdag morgen. Opplysningene fra det franske nyhetsmagasinet Le Nouvel Observateur er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Innlegget magasinet viser til, er skrevet i en sterkt rasistisk og antisemittisk tone. Der skriver Vikernes blant annet at togulykken i Frankrike sist fredag var et angrep mot europeere og oppfordrer folk til å gjøre motstand.

«Det må stanses. Vi må handle for å få en slutt på dette. Før det er for sent», skriver han blant annet om ulykken som kostet åtte menneskeliv. I den noe ravende teksten skriver han imidlertid også at han ikke vil oppfordre til ulovlige handlinger.

Intet terrormål
Vikernes (40) og den 16 år yngre kona flyttet inn i den leide gården i utkanten av landsbyen Salon-la-Tour i Corrèze for om lag et år siden.

Frankrikes innenriksminister Manuel Valls innrømmer at politiet ikke kjenner til noe konkret mål eller prosjekt, men han viser også til at Vikernes var blant de mange som fikk tilsendt terroristen Anders Behring Breiviks såkalte manifest.

- Denne personen, som tidligere har begått forbrytelser og er drapsdømt i Norge, samt står den nynazistiske bevegelsen nær, kunne trolig ha forberedt en stor terrorhandling, sier Valls om Vikernes.

Har du tips? Kontakt vaktsjef@nettavisen.no

Vikernes ble pågrepet på gården sammen med sin 24 år gamle franske kone tirsdag morgen. Ordfører Jean-Claude Chauffour sier at naboene hørte skudd da politiet tirsdag morgen skjøt opp porten til eiendommen, ifølge nyhetsbyrået AFP. Selve pågripelsen skal imidlertid ha gått rolig for seg.

- Naboer ble tirsdag morgen vekket av skudd som ble avfyrt da politiet skjøt opp låsen før de gikk inn i parets hjem, sier ordfører i Salon-la-Tour, Jean-Claude Chauffour, til nyhetsbyrået AFP, ifølge TV 2.

- Jeg merket ikke noe rart (med Vikernes) annet enn at han likte å kle seg i militærkostymer og at han likte gotisk musikk, sier ordføreren videre.

Ransaket gård
Politiet fant fem rifler da de ransaket gården.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Afp/Scanpix

Vikernes' kone er med i en skyteklubb og har dermed lov til å eie inntil fire våpen. Da kona kjøpte våpen i begynnelsen av juli, åpnet antiterrorpolitiet etterforskning av 40-åringen. Agnès Thibault-Lecuivre sier de ikke vet hva de angivelige terrorplanene går ut på.

- Han er satt i varetekt på den nasjonale politistasjonen Brive-la-Gaillarde og kan bli sittende der i maks fire dager etter fransk terrorlov, sier Thibault-Lecuivre til Dagbladet.

Dersom Vikernes blir siktet for terrorplanlegging, overføres han til Paris, opplyser talskvinnen. Paret har fått oppnevnt en fransk advokat, ifølge påtalemyndigheten.

- Farlig
Valls mener Vikernes' voldsforherligende uttalelser på internett tyder på at 40-åringen utgjør en mulig trussel for samfunnet. En politikilde beskriver overfor AFP nordmannen som farlig.

Nordmannen, som i 1994 ble dømt til 21 års fengsel for drap og kirkebranner i Norge, bosatte seg etter løslatelsen i 2009 i Frankrike. Vikernes har skrevet en rekke antisemittiske og fremmedfiendtlige innlegg på internett.

- Ulik Breivik
Selv om Vikernes har uttrykt forståelse for Breiviks handlinger, har han anklaget terroristen for å ha være en sionistisk agent og en «kristen taper». Journalist og forfatter Øyvind Strømmen påpeker at de to tilhører ulike ideologiske strømninger innen høyreekstremisme.

Les også: - Vikernes og Breivik har ulike ideologier

- Det man ser hos Vikernes, er det mange vil oppfatte som klassisk nynazisme. Det er hat rettet mot jøder og forrædere, det skiller ham noe fra Breivik, som fokuserte på muslimer og forrædere i sitt manifest, sier Strømmen, som er blant de fremste norske ekspertene på høyreekstremisme, til Bergensavisen.

3650883

Overvåket i lang tid

Fransk politi har overvåket Varg Vikernes i flere år, men åpnet etterforskning mot ham først da kona gikk til innkjøp av våpen i begynnelsen av juli, melder NTB.

Det franske nyhetsbyrået AFP melder at 40 år gamle Vikernes gjennom flere år har vært under overvåking av politiet. Han har den siste tiden bodd på et småbruk i Frankrike med sin franske kone. Han skal også ha vært en av mottakerne av Anders Behring Breiviks manifest som ble sendt ut like før terrorangrepene i Norge for to år siden, noe franske medier gjørt et stort nummer ut av.

I begynnelsen av juli åpnet imidlertid det franske antiterrorpolitiet en formell etterforskning. Vikernes' 25 år gamle kone er medlem av en skyteklubb og har dermed lovlig adgang til å ha inntil fire våpen. Det var da hun benyttet seg av denne retten at fransk politi valgte å åpne etterforskning mot paret.

Ifølge en kilde i politiet skal politiet ha funnet fem salongrifler under sine undersøkelser tirsdag.

40-åringen har på en av sine nettsider beskrevet Norge som den siste sovjetiske staten i Europa.

PST bekrefter pågripelsen
- Vi har registrert at det har vært en pågripelse, men jeg har ikke muligheten til å kommentere saken noe mer. Jeg må henvise til politiet i Frankrike som har ansvaret og må svare på spørsmålene dere har, sier informasjonsrådgiver Siv Alsén i PST til Aftenposten.

Alsén forteller til Nettavisen at fransk politi ikke har vært i kontakt med norsk politi. Det skal heller ikke ha blitt bedt om bistand i forbindelse med pågripelsen.

Det er Johan Christian Elden som har representert Vikernes i mange år. Han sier til VG Nett at han ikke kjenner til saken.

Blogget om europeisk folkemord

For tre dager siden la Vikernes ut et lengre innlegg på sin blogg der han skrev at han var svært sint, og snakket om folkemorde på den rene europeiske rase.

Han understreket samtidig at han «av opplagte årsaker» ikke ønsket å oppfordre noen til å gjøre noe ulovlig for å stoppe «the European genocide».

I en kommentar på innlegget er det noen som sier at de ville vært mer interessert i å kjempe en krig for å beskytte norske kvinner, fremfor «jødiske kriger» i andre land.

«If you don’t have a good war to fight in then start your own war. ;)», svarer Vikernes.

Vikernes er i Norge dømt til 21 års fengsel for overlagt drap og for å ha brent ned blant annet Holmenkollen kapell i Oslo, men ble løslatt i 2009.

I et Dagblad-intervju fra juli 2009 omtalte han seg selv som rasist, men presiserte at han ikke var noen rasehater. Ifølge Dagbladet har Vikernes i Frankrike tatt navnet Louis Cachet.

Les også: - Jeg har vanskelig for så se at han skal kunne gjøre en «Breivik-ting»

Fakta om Vikernes'

Født: Februar 1973

 • Het opprinnelig Kristian, men endret senere navn til Varg.
 • Brukte en tid artistnavnet «Count Grishnackh» og ble dermed kalt «Greven» i pressen. «Mine venner kaller og kalte meg «Varg», mine fiender kaller og kalte meg for «Greven»», skrev han i et brev til bladet Mann i oktober 2002.
 • Var frontfigur i black metal-bandet Burzum, som regnes som pionérer innen sjangeren. Burzum har gitt ut fem plater: «Aske», «Det som engang var», «Hvis lyset tar oss», «Filosofem», «Daudi baldrs» og «Hlidskjalf».
 • Sto frem som satanist og tok avstand fra kristendom. Senere har han beveget seg i retning nazisme og rasisme. Via internett og et omfattende platesalg ble «Grevens» nazistisk inspirerte tekster spredd til hele verden. Han har hele tiden vært svært opptatt av norrøn mytologi.
 • 10. august 1993 ble Øystein Aarseth, alias Euronymous i bandet Mayhem, drept med kniv i leiligheten sin i Oslo.
 • 16. mai 1994 ble Vikernes dømt for overlagt drap på Aarseth. Aarseth var en kjenning av Vikernes fra black metal-miljøet og var innehaver av platebutikken «Helvete» i Schweigaardsgate i Oslo.
 • Det er uklart hva som var motivet for drapet, men trolig dreide det seg om rivalisering mellom Vikernes og Aarseth om makt og innflytelse i black metal-miljøet.
 • Vikernes ble samtidig dømt for tre kirkebranner (Åsane kirke, Skjold kirke i Vindafjord og Holmenkollen kapell). Han ble dømt til 21 års fengsel for drapet og kirkebrannene.
 • En medskyldig forklarte til politiet at Vikernes tente på Åsane kirke fordi han var forbannet på Toppen Bech. Hun hadde ønsket alle en god jul på TV.
 • Til sammen ble «Greven» dømt til å betale rundt 23 millioner kroner etter kirkebrannene.
 • Vikernes ble frifunnet for å ha tent på Fantoft stavkirke, som brant ned til grunnen natt til 6. juni 1992.
 • Fra 1993 sonet han i Ila landsfengsel, Trondheim kretsfengsel, Bergen fengsel, Ullersmo fengsel og Borg fengsel.
 • I april 1997 ble ni personer siktet for å ha prøvd å hjelpe «Greven» med å rømme. Alle sakene ble henlagt.
 • Vikernes' mor, Inger Helene Bore, ble samtidig (april 1997) pågrepet og siktet for å hjulpet en gruppe nynazister. Hun skulle ha skaffet feltbekledning, hjelmer og skuddsikre vester til nynazistene. Hun overleverte også 100 000 kroner i kontanter til gruppen. Overvåkningspolitiet hadde avdekket at de samme nynazistene hadde planer om væpnede anslag mot flere samfunnsinstitusjoner, blant annet regjeringsbygningen.
 • Bore forklarte til politiet at hun hadde gitt nynazistene penger og materiell for at de skulle hjelpe sønnen å rømme fra fengselet.
 • Saken var kommet så langt i systemet at den var berammet for Bergen byrett i januar 1999. Men to uker før saken skulle starte, trakk påtalemyndigheten tiltalen tilbake og henla saken etter bevisets stilling.
 • Bore ble i november 2001 tilkjent 150 000 kroner i oppreisning, fordi hun var blitt uriktig siktet. Retten beskrev henne som en mor som ville hjelpe sin sønn, som hun følte led under soning av en langvarig straff han var uberettiget idømt.
 • Etter en dagspermisjon lørdag 25. oktober 2003 unnlot Vikernes å returnere til Borg fengsel i Tønsberg til avtalt tid, midnatt. Han ble av politiet etterlyst i Europa gjennom Schengen-samarbeidet. Det var da bare noen uker siden han var blitt overført til den åpne soningsanstalten.
 • Ett drøyt døgn senere ble han i en væpnet politiaksjon pågrepet i en bil på E6 utenfor Oslo. Bilens eier hevder at «Greven» truet til seg bilen med en pistol.
 • I tiden Vikernes var på rømmen, vurderte han å verve seg til Fremmedlegionen: - Han hadde ingen klar plan, annet enn at han ville vekk fra Norge, til et sted der han kunne leve uten å bli behandlet som spedalsk, på grunn av sin fortid. Derfor tenkte han på Fremmedlegionen, uttalte John Christian Elden i Aftenposten 31. oktober 2003.
 • I Kongsberg tingrett 16. april 2004 ble Vikernes dømt til fengsel i ett år og to måneder for å ha kapret en bil fra en 16-åring, besittelse av en AG3 og ammunisjon, hytteinnbrudd og for å ha unndratt seg fengselsstraff. Vikernes fikk mildere straff en aktors påstand om to års fengsel, fordi han ble trodd på at han ikke brukte våpen da han kapret bilen, men en lommelykt.
 • Vikernes har lenge publisert tekster på internett, gjennom medhjelpere på utsiden av murene. 13. februar 2006 skriver Aftenposten om en tekst som er datert 2004, men trolig lagt ut på internett i 2005. Her skryter «Greven» av drapet på Øystein «Euronymous» Aarseth i Oslo i 1993 og hvordan han angivelig drepte rivalen med ett, avgjørende hugg - ansikt til ansikt. Statsadvokat Bjørn K. Soknes var aktor i drapssaken i 1994. - Dette er jo langt, langt mer detaljert enn hva han fortalte i retten. Og delvis usant. Aarseth ble jo ikke drept forfra, sier han.

Kilde: BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag