RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varig vern av valgflesk

Sist oppdatert:
Med rent flertall i Stortinget har statsminister Jens Stoltenberg et forklaringsproblem hvis ikke Union blir reddet fra nedleggelse. Nå står valget mellom varig vern og valgflesk.

I kjeledress og hjelm vandret den ene politiske delegasjonen etter den andre gjennom fabrikkhallene på Union. De tre rødgrønne partiene ønsker alle å bevare en papirfabrikk i Skien sentrum. Men det var før valget, de første kommentarene etterpå er mindre forpliktende.

TV 2 Nettavisen er tilhenger av en næringsnøytral politikk der politikerne legger forholdene til rette for alle bransjer, og lar de beste bedriftene vinne i konkurransen. Derfor har vi tidligere regnet Union som en tapt sak, spesielt fordi Norsk Skog selv regner med å spare 200 millioner kroner per år på å legge ned bedriften.

De rødgrønne har vært helt uenige, og deres gjentatte løfter om å ha verktøy i verktøykassa til å berge fabrikken må ha gjort inntrykk i Telemark og Vestfold.

Den mulige nye finansministeren Øystein Djupedal fra SV sa det slik: - Norske Skog er en del av en samfunnskontrakt. Å legge ned en lønnsom norsk bedrift og sågar nekte å selge, blir helt håpløst. Han mener et samlet politisk miljø nå har gitt Norske Skog et tydelig signal om at det skal være drift i Skien. (7. september).

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen var enig : - Vi vil ha næringsnøytraliteten endelig begravet som politisk virkemiddel, tordnet Lundteigen, og trakk fram kampen om papirfabrikken Union i Skien som ett eksempel på hvor han mener politikerne kan gjøre mer for å legge forholdene til rette. (15. august).

Og LO-leder Gerd-Liv Valla har vært meget aktiv: - LO vil gjerne ha en ervervslov som er bedre enn den forrige. I en slik lov bør det stadfestes at hvis det er fornuftige kjøpere til en lønnsom bedrift som vil legge ned, skal den selges, sa Valla. (9. september).

Det skal bli spennende å se hvordan den nye regjeringen skal følge opp sine klare løfter. Siden Norske Skog ikke vil selge, må det bli snakk om tvangssalg eller kanskje en ny statlig papirfabrikk? Vi nekter å tro at det bare var valgflesk.

Tror du den rødgrønne regjeringen vil bevare Union, eller var det bare valgflesk? Diskuter saken i TV 2 Veggavisen (trykk her)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere