Varig vern av valgflesk

Med rent flertall i Stortinget har statsminister Jens Stoltenberg et forklaringsproblem hvis ikke Union blir reddet fra nedleggelse. Nå står valget mellom varig vern og valgflesk.

15.09.05 09:17

I kjeledress og hjelm vandret den ene politiske delegasjonen etter den andre gjennom fabrikkhallene på Union. De tre rødgrønne partiene ønsker alle å bevare en papirfabrikk i Skien sentrum. Men det var før valget, de første kommentarene etterpå er mindre forpliktende.

TV 2 Nettavisen er tilhenger av en næringsnøytral politikk der politikerne legger forholdene til rette for alle bransjer, og lar de beste bedriftene vinne i konkurransen. Derfor har vi tidligere regnet Union som en tapt sak, spesielt fordi Norsk Skog selv regner med å spare 200 millioner kroner per år på å legge ned bedriften.

De rødgrønne har vært helt uenige, og deres gjentatte løfter om å ha verktøy i verktøykassa til å berge fabrikken må ha gjort inntrykk i Telemark og Vestfold.

Den mulige nye finansministeren Øystein Djupedal fra SV sa det slik: - Norske Skog er en del av en samfunnskontrakt. Å legge ned en lønnsom norsk bedrift og sågar nekte å selge, blir helt håpløst. Han mener et samlet politisk miljø nå har gitt Norske Skog et tydelig signal om at det skal være drift i Skien. (7. september).

Senterpartiets Per Olaf Lundteigen var enig : - Vi vil ha næringsnøytraliteten endelig begravet som politisk virkemiddel, tordnet Lundteigen, og trakk fram kampen om papirfabrikken Union i Skien som ett eksempel på hvor han mener politikerne kan gjøre mer for å legge forholdene til rette. (15. august).

Og LO-leder Gerd-Liv Valla har vært meget aktiv: - LO vil gjerne ha en ervervslov som er bedre enn den forrige. I en slik lov bør det stadfestes at hvis det er fornuftige kjøpere til en lønnsom bedrift som vil legge ned, skal den selges, sa Valla. (9. september).

Det skal bli spennende å se hvordan den nye regjeringen skal følge opp sine klare løfter. Siden Norske Skog ikke vil selge, må det bli snakk om tvangssalg eller kanskje en ny statlig papirfabrikk? Vi nekter å tro at det bare var valgflesk.

Tror du den rødgrønne regjeringen vil bevare Union, eller var det bare valgflesk? Diskuter saken i TV 2 Veggavisen (trykk her)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.