Varsleren som anklaget Facebook for å prioritere profitt framfor trygghet, møtte tirsdag i Kongressen. Hun mener selskapet svekker det amerikanske demokratiet.

Følg høringen direkte her:

Frances Haugen vitner i Kongressen etter at hun lekket store mengder dokumenter til myndighetene og avisen Wall Street Journal som blant annet viste hvordan Facebook visste at produktene deres er skadelig for unge jenter.

Les også: Facebook-marerittet: - Noe jeg tror vi aldri noensinne har sett før

– Jeg er her i dag fordi jeg mener at produktene til Facebook skader barn, fører til splid og svekker demokratiet vårt, sa Haugen da hun fikk ordet, ifølge The Guardian.

Haugen er en 37 år gammel IT-spesialist fra Iowa som også har jobbet for Google og Pinterest.

Senator Richard Blumenthal sparket i gang høringen med et åpningsinnlegg der han refset Facebook for å sette profitt foran alt.

Vil ha åpenhet

Haugen møter til høring i Senatet mindre enn et døgn etter at Facebook og underproduktene Instagram og WhatsApp var nede i rundt sju timer, noe som berørte milliarder av brukere.

I høringen refset hun Facebook for hemmelighold. Hun sa at myndighetene sliter med å regulere selskapet fordi de ikke har nok informasjon.

– Vi må ha full åpenhet. Så lenge Facebook opererer i mørket og skjuler forskningen sin for offentligheten, kan de ikke holdes ansvarlig. Inntil insentivene endres, kommer ikke Facebook til å forandre seg, sa Haugen.

Sto fram

Søndag sa Haugen på CBS' 60 Minutes at Facebook er mye verre enn noe hun har sett før.

– Stadig vekk viser Facebook at de velger profitt framfor trygghet. De subsidierer og betaler for sin profitt med vår trygghet, sa Haugen.

– Da vi skjønte at tobakksprodusenter skjulte skadene de forårsaket, tok myndighetene affære. Da det gikk opp for oss at biler var tryggere med bilbelter, gikk myndighetene til aksjon. Jeg trygler dere om å gjøre det samme her, sa hun i utdrag som var gjengitt i forkant av høringen.

Les også: Facebook-varsler med sterke beskyldninger på «60 minutes»