*Nettavisen* Nyheter.

Varme ører av mobil

Foto: (Scanpix)

Blir du varm i øret når du ringer i mobilen? Det er helt ufarlig, viser ny forskning. Plastdekselet på telefonen har skylden.

20.10.04 07:01

Du trenger ikke bekymre deg for at det er stråling som varmer ørene dine når du ringer lenge. En ny undersøkelse viser at det er plastdekselet på mobilen som avgir varme, ikke stråling.

Varmeisolerende
Det er forskere ved Høgskolen i Sør-Trøndelag og NTNU som har gjennomført undersøkelsen.

Det viser seg at det er plastens varmeisolerende effekt som gjør at mobilen og øret blir varmt når du ringer, skriver forskningsmagasinet Gemini.

Forskerne lot en frisk, ung mann sitte med mobilen mot øret i en halv time. Da steg temperaturen rundt øre med hele 1,6 grader. Det oppsiktsvekkende? Telefonen var avslått og uten strøm.

Strøm gjør varm
Forsøket ble gjentatt med en påslått telefon, og da økte temperaturen ytterligere 0,6 til 0,7 grader.

- Dette tyder på at det er den varmeisolerende effekten av å holde et stykke plast opp mot øret over en viss tid som gir det meste av varmeeffekten, sier førsteamanuensis Gunnhild Oftedal til fagbladet.

Det vil si at hvilken som helst annen plastdings i liknende format ville gitt deg varme ører. Grunnen til at temperaturen økte noe mer etter at telefonen ble slått på, hadde å gjøre med at strømmen fra batteriet ga ekstra varme til plasten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.