*Nettavisen* Nyheter.

Varme skjerper følelsene

De som holder seg varme, har også de sterkeste følelsene.

24.10.08 18:13

Oslo (ANB): Forskere i USA har funnet ut at fysisk varme også kan gjøre at man oppfatter andre som mer sjenerøse, hyggelige og tillitvekkende. En kopp varm sjokolade eller en tallerken suppe i det sure høstværet kan altså medvirke til at du ser på ektefellen, kjæresten eller andre med mer positive følelser enn om du står på et gatehjørne og hutrer.

Det kommer fram i en studie publisert i det internasjonale forskningstidskriftet Science. Studien omtales av nettstedet forskning.no.

Forsket med kaffe
For å teste sin egen teori, gikk forskerne praktisk til verks, med kaffekopper som det viktigste redskapet.

Et av eksperimentene gikk ut på at forsøkspersoner fikk lese en karakteristikk av en fiktiv person. I karakteristikken ble personens forskjellige egenskaper grundig beskrevet.

Så ble noen av deltakerne gitt en rykende varm kopp kaffe, mens andre fikk servert iskaffe. Deretter skulle deltakerne selv skrive ned hvilket inntrykk de hadde fått av personen de leste om.

De som hadde fått varm kaffe, mente at personen de hadde lest om også var et varmt menneske. Derimot var iskaffe-drikkerne langt mer skeptiske i sin oppfatning av personen de hadde fått beskrevet.

I en annen test ble intetanende personer bedt om å holde holde en kopp som inneholdt kald eller varm drikke. De som fikk varme i hendene, opplevde assistenten som deltok i eksperimentet som langt mer hyggelig og «varm» enn de som frøs på fingerne.

Får mest tips
- Det kan virke som om fysisk temperatur også påvirker inntrykket vi får av andre, og hvordan vi oppfører oss mot dem, sier professor Lawrence E. Williams i en presseomtale av studien.

Ifølge forskning.no mener Williams at vi mennesker ubevisst er klar over en slik sammenheng, og bruker den i vår daglige omgang med hverandre.

- Det er for eksempel vist at servitører som legger en varm hånd på skulderen til gjestene og viser fysisk kontakt, gjerne får mer i tips enn andre, sier han. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.