Varsku til bleieskift-arbeideren

Babyservietten som er merket som «parfymefri» er nødvendigvis ikke det, viser en helt ny undersøkelse.

31.01.06 11:37

Mange sverger til våtservietter når det dukker opp et behov for et hurtig bleieskift. Men mange av serviettene inneholder ofte allergifremkallende parfyme og konserveringsmiddel. I butikkhyllene finnes det likevel flere såkalte «parfymefri» varianter. Men det danske Miljøsekretariatets har utført en test som viser at denne garantien ikke holder stikk i alle tilfeller.

Allergifremkallende stoff
Det viser seg nemlig at blant annet parfymestoffet benzylalkohol deklareres som et konserveringsmiddel på en rekke av de angivelig «parfymefri» våtserviettene. Benzylalkohol er et av de 26 stoffene som står på EU’s liste over de 26 spesielt allergifremkallende parfymestoffer.

- At et stoff som benzylalkohol står deklarert som et konserveringsmiddel på et produkt som skal være uten parfyme, er villendende markedsføring. Det sier litt om hvor trygg man kan være på påstanden om at produktet er «parfymefritt», sier sivilingeniør Anja Keller fra Miljømerkesekretariatet.

Se etter Svanemerkede produkter
Den gode nyheten er imidlertid at seks av de ti testede produktene ikke inneholder problematiske stoffer. Miljøsekretariatet anbefaler småbarsforeldre til å velge svanemerkede våtservietter.

Svanen gir nemlig en garanti for at produktet er uten parfymestoffer og konserveringsmidler som kan være skadelig for miljøet og helsen.


Vann er best
Informasjonssenteret for Miljø & Sundhed anbefaler generelt at man kun bruker våtservietter som en nødløsning. En alternativ og trygg løsning er å bruke vaskeklut og vann, og eventuelt litt uparfymert, miljømerket såpe om nødvendig.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.