RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler boligkrise for studenter

Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk Studentorganisasjon, tror det i år vil bli værre enn noen gang for studentene å finne bolig.
Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk Studentorganisasjon, tror det i år vil bli værre enn noen gang for studentene å finne bolig. Foto: Tord Litleskare
Sist oppdatert:
Men Utleiemegleren mener studentene bare forventer å bo billigere enn alle andre.

I år kan det bli vanskeligere enn noen gang å finne studentbolig, frykter Norsk Studentorganisasjon. De roper nå varsku om en boligkrise fra slutten av juli.

- Det er 2750 flere søkere til høyere utdanning i år enn ti fjor, prisnivået har økt og studiestøtten sakker akterut. Det er kanskje bare 14 prosent som får en studentbolig, resten må ut på leiemarkedet og da øker prisen betrakterlig, sier Anders Kvernmo Langset, leder i Norsk Studentorganisasjon, til Nettavisen.

Ifølge tall fra studentorganisasjonen har studentenes boutgifter økt med 15 prosent siden 2005. 74 prosent av studentenes inntekt går direkte til husleie.

- Går utover studiene
- Vi ser at det nå blir veldig vanskelig for studenter å finne en bolig som er tilpasset det behovet de har og ligger i nærheten av studiestedet. Enda flere er avhengige av støtte fra foreldrene for å kunne leve som student, sier Langset.

Konsekvensen er at studentene må jobbe mer og mer. Så mye at Studentorganisasjonen frykter at det går utover studiene.

- Så det er et ganskle dystert bilde, sier han.

- Rekordmange ledige utleieboliger
Utleiemegleren har deimot et helt annet syn på situasjonen.

- Det er rekordmange ledige utleieboliger både i Oslo og i landet som helhet. Det betyr at studenter, og alle andre, aldri har hatt så lett for å finne en bolig som nå, sier Nikolaos Farmakis, kommunikasjonssjef i Utleiemegleren. 

Siden det er så mange utleieboliger på markedet, mener han studetorganisasjonen bommer når de roper varsku om boligkrise. Farmakis mener derimot at studentene har for høye forventninger til hvilke boliger til kan få til en lav pris.

INGEN BOLIGKRISE: Nikolaos Fermakis i Utleiemegleren mener studenter forventer å bo billigere enn alle andre.

- Studenter forventer å bo billigere enn alle andre. Men det ligger i sakens natur at det ikke er mulig for en så stor gruppe. Studentene er opptatt av at de har en svak økonomi og knytter all frustrasjon opp mot utleieprisene, sier han. 

Han legger til at hvis studentene hadde villet hadde de lett funnet seg et rimelig sted å bom, i grei t-bane eller togtur-avstans fra studiestedet.

- Men det vil de ikke. De vil bo sentralt. Da får man eventurelt leie sammen med andre. Da får man mye for pengene, sier Fermakis.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere