Den russiske antikrigsbevegelsen Vesna varsler demonstrasjoner mot krigen i Ukraina.

Meldingen kom onsdag morgen via Telegram, kort tid etter Putins tale om «delvis mobilisering». Demonstrasjonene vil foregå i flere byer i Russland onsdag kveld (klokken 18 norsk tid).

Demonstrasjonene er noen av de første av sitt slag i Moskva og St. Petersburg siden februar og mars. Fra krigens start og frem til 14. mars ble over 14.800 demonstranter arrestert, ifølge OVD-info, som overvåker protester og fører oversikt over pågripelser.

Siden har det vært nokså stille. «Bare» 1.600 ytterligere personer har blitt pågrepet fra 15. mars til 15. august, viser sidens oversikt.

«Krigens kjøttkvern»

Morgenens nyheter har satt fyr på demonstrantene igjen:

– Vladimir Putin har nettopp annonsert en «delvis» mobilisering i Russland. Det betyr at tusenvis av russiske menn – våre fedre, brødre og ektemenn – vil bli kastet i krigens kjøttkvern. Hva skal de dø for? Hvorfor vil mødre og barn felle tårer? For Putins palass? skriver gruppen i en beskjed på Telegram.

På få timer er meldingen blitt sett av over 500.000, ifølge Telegrams oversikt. Hvor mange som møter opp på demonstrasjonene onsdag kveld gjenstår å se.

– Nå vil krig virkelig komme til hvert hjem og hver familie. Myndighetene pleide å si at bare «profesjonelle» kjempet og at de ville vinne. Det viste seg at de ikke vant – og fanger begynte å rekrutteres til fronten. Og nå er mobilisering varslet, skriver Vesna.

Les også: Listhaug tar «sterk avstand» fra Hagens nye Ukraina-innlegg

– Situasjonen er ekstremt vanskelig. Krigen er ikke lenger «der ute» – den har kommet til vårt land, våre hjem, for våre slektninger. Og de må dø for å rette opp feilene til Putin-regimet, legger gruppen til.

Motbør

Meldingen har tittelen «vårbevegelse», og har også blitt lagt merke til hos pro-russiske grupper.

Killnet, en pro-russisk hackergruppe som gjennomførte et stort dataangrep mot Norge i sommer, skriver i en melding på Telegram at «vårbevegelsen» har likhetstrekk med «europeiske LHBT-samfunn».

Beskjeden fra antikrigsdemonstrantene har også blitt lagt merke til hos myndighetene, rapporterer den russiske nyhetskanalen Baza med over 700.000 følgere på Telegram.

– Vesnabevegelsens oppfordringer om å gå ut i gatene i russiske byer for å demonstrere mot mobilisering blir sett av politiet, skriver Baza, som legger til at politistyrkene møtes klokken to lokal tid for å forberede seg.

– Alle ansatte skal være i hjelmer, med skjold og batonger, avslutter Baza.