Gå til sidens hovedinnhold

Varsler fiasko i Afghanistan

ISAF-generalen mener Afghanistan vil ende i fiasko innen ett år, ifølge hemmelig rapport.

Nato-general Stanley McChrystal tegner et dystert bilde av situasjonen i det krigsherjede Afghanistan i en hemmeligstemplet rapport til USAs forsvarsminister Robert Gates, som Washington Post har fått tilgang til.

Dømt til fiasko
Her fremgår det at Afghanistan er dømt til fiasko dersom ikke styrkeantallet økes kraftig innen ett år.

«Den manglende evnen til å gjenvinne overtaket og snu fremdriften til opprørernes momentum i det kortsiktige løp, (de neste tolv månedene), mens den afghanske styrkekapasiteten modnes - varsler et utfall hvor det å overvinne opprøret ikke lenger er en mulighet,» lyder rapporten.

McChrystal mener mangelen på tilstrekkelige ressurser vil føre med seg en langvarig konflikt, større tap, større kostnader og mangel på politisk støtte.

«Alle disse faktorene vil sannsynligvis føre til at oppdraget blir en fiasko,» ifølge generalen.

USA har hatt en styrkeopptrapping på 30.000 soldater i Afghanistan siden mai måned. Og det forventes at antallet på amerikanske soldater i landet vil øke til 68.000 innen utgangen av året.

Mister støtte i befolkningen
Krigen i Afghanistan er i ferd med å miste støtte i befolkningen i de store bidragslandene som USA og Storbritannia. Afghanistan har flere ganger blitt omtalt som Barack Obamas «Vietnam». Obama, som allerede sliter tungt på hjemmebane med å innføre en omfattende helsereform, vil få problemer med å samle støtte til å sende flere amerikanere til det krigsherjede landet.

McChrystal har også varslet en viss misnøye blant afghanere som mener krigen ikke har bidratt til noe bedre levevilkår i landet.

Norge er ett av de 42 ISAF-landene som til sammen bidrar med rundt 100.000 soldater i den Nato-ledede krigen. Norges bidrag ligger på om lag 600 soldater.

Reklame

Ny bok: Husker du disse to idiotene?