Gå til sidens hovedinnhold

Varsler flom på Sør- og Østlandet i helga

Store mengder nedbør i vente.

Om du ikke synes været har vært så ille denne uka, som tidligere varslet - kan det se ut som helgen vil være tidspunktet hvor all nedbøren kommer - med renter.

Ifølge Met er det i helga ventet opp mot 100 millimeter nedbør, ifølge NRK er dette omtrent like mye nedbør på to dager, som en forventer på en måned.

Det har fått Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til å sende ut flomvarsel for Sør- og Østlandet.

Varsel for et enormt område
«Det ventes flom i mindre og mellomstore vassdrag på Sør- og Østlandet fredag til søndag. Det er noe usikkert hvor hovedtyngden av nedbøren kommer, og det er derfor også noe usikkert hvor vannføringen blir størst. Med dagens prognoser ser det ut til at området fra Agder til Mjøsområdet er mest utsatt, men det kan bli flom også andre steder i varslingsområdet.»

NVE melder at de har tre nivåer for flomvarsel, og dette varselet havner i den midterste kategorien for 5-50-årsintervall.

Samtidig som de nå varsler flomfare, advarer NVE mot at det ofte kommer i tospann med jordskredfare.

Allerede svært stor vannføring
Ringblad melder at de i sitt område nå forventer at magasinene vil gå over sine bredder.

- Vi har fylt opp alt vi har av magasiner, og dersom dette storregnet skal slå til vil det gå rett ut i elva, sier direktør i Foreningen til Begnavassdragets regulering, Øyvind Eidsgård, til avisa.

Vanlig vannføring ut av Sperillen er 90 kubikkmeter i sekundet, og nå, før det meldte storregnet, er vannføringen allerede på 200 kubikkmeter i sekundet. Det er allerede før de store nedbørsmengdene har fått bidra.

Reklame

Pondus-salg: Nå gjør du superkupp

Kommentarer til denne saken