*Nettavisen* Nyheter.

Varsler knalltiltak mot usunn helse

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Helsedirektøren vil gjøre usunn mat og alkohol dyrere - og øke aldersgrensen for tobakk til 20 år.

18.10.10 09:08

Helsedirektør Bjørn-Inge Larsen går drastisk til verks for å bedre folkehelsen, skriver VG.

Han vil både økte avgiftene på tobakk og alkohol - og gjøre usunn mat dyrere.

«Risikofaktorer som tobakk, alkohol, kosthold, fedme og fysisk inaktivitet påvirker forekomsten av våre folkesykdommer som hjerte- og karsykdommer, kroniske lungelidelser, diabetes og kreft. Andelen som rammes av disse sykdommene kan reduseres betydelig med systematisk forebyggende arbeid, heter det i rapporten «Folkehelsearbeidet - veien til god helse for alle»».

Frukt, bær, grønnsaker
- Løsningen er et mer tobakksfritt samfunn, et variert kosthold med mye frukt, bær og grønnsaker, fisk, grove kornprodukter, magre melke- og kjøttprodukter, lite mettet fett og salt, daglig fysisk aktivitet, begrenset alkoholkonsum og å unngå overvekt, heter det i rapporten.

Bakteppet er dramatisk: Mens menn på Sagene i Oslo har en forventet levealder på 68 år, kan menn et steinkast unna i bydel Vestre Aker i snitt leve 12 år lenger.

– Vi ønsker på denne måten å gi ny innsikt som kan bidra til god utvikling på hele feltet. En del av vårt ansvar er å følge med på folkehelsen og tjenestene til befolkningen, og å se utviklingen i et overordnet samfunnsperspektiv. Det betyr også at vi kan påpeke utfordringer og behov for nytenkning på eget eller andre myndigheters ansvarsområder, sier Larsen til VG.

- Folkehelsa i sentrum
Norge er som resten av verden berørt av den globale utviklingen knyttet til helse, klima, ulikhet og fattigdom.

- Årets rapport er viet folkehelse, nettopp fordi folkehelsearbeidet står overfor store utfordringer både internasjonalt og nasjonalt. Verdens helseorganisasjon er opptatt av folkehelseperspektivet, og høsten 2011 skal verdens statsledere drøfte folkehelsespørsmål i FNs hovedforsamling, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.