RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler kraftig økning i matprisene

Foto: Janne Bjergli (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Matgigant varsler kraftig prisoppgang de neste fem årene, men andre tviler.

Årsaken er økning i prisen på råvarer.

– Prisene på sukker, kaffe, te, bomull, ris, hvete og lignende vil gjøre at importerte produkter som helt eller delvis er rene råvarer, vil øke kraftig i pris omtrent umiddelbart, sier Arne Dulsrud, direktør i SIFO til VG.

250 gram Friele frokostkaffe har økt fra 18 til 25 kroner siden april i fjor. Coop tror prisen stiger til over 40 kroner før nyttår.

– Jeg må dessverre melde at vi er i begynnelsen av en ny epoke for matvareprisene, som gjør at de vil kunne stige kraftig fremover. Ikke bare i ett år, men i fem, sier direktør i Orkla Brands, Håkon Mageli, til avisen. Selskapet er Norges største leverandør av dagligvarer.

– Vi vil komme til å se voldsomme svingninger, men trenden er økte priser, sier han.

Mer skeptisk er dagligvarespesialist og høyskolelektor ved BI, Jan Ivar Fredriksen. Han tror ikke at eventuelle prisøkninger bare skyldes råvareprisene.

– En skal heller ikke se bort fra at kjedene og leverandørene bruker dette som et alibi for å øke prisene. Det er veldig gode marginer ute og går i norsk dagligvarebransje, men man vil likevel alltid, både hos leverandører og butikkledd, være ute etter å forsvare en prisøkning for å øke disse, sier han.

Også Coop Norge tviler på at internasjonale råvarepriser vil påvirke nordmenns matkostnader.

– Det som tynger husholdningsbudsjettene, er varer som kjøtt og melk fra norsk landbruk, sier informasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn V. Kløvstad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere