Gå til sidens hovedinnhold

Varsler kraftig økning i matprisene

Matgigant varsler kraftig prisoppgang de neste fem årene, men andre tviler.

Årsaken er økning i prisen på råvarer.

– Prisene på sukker, kaffe, te, bomull, ris, hvete og lignende vil gjøre at importerte produkter som helt eller delvis er rene råvarer, vil øke kraftig i pris omtrent umiddelbart, sier Arne Dulsrud, direktør i SIFO til VG.

250 gram Friele frokostkaffe har økt fra 18 til 25 kroner siden april i fjor. Coop tror prisen stiger til over 40 kroner før nyttår.

– Jeg må dessverre melde at vi er i begynnelsen av en ny epoke for matvareprisene, som gjør at de vil kunne stige kraftig fremover. Ikke bare i ett år, men i fem, sier direktør i Orkla Brands, Håkon Mageli, til avisen. Selskapet er Norges største leverandør av dagligvarer.

– Vi vil komme til å se voldsomme svingninger, men trenden er økte priser, sier han.

Mer skeptisk er dagligvarespesialist og høyskolelektor ved BI, Jan Ivar Fredriksen. Han tror ikke at eventuelle prisøkninger bare skyldes råvareprisene.

– En skal heller ikke se bort fra at kjedene og leverandørene bruker dette som et alibi for å øke prisene. Det er veldig gode marginer ute og går i norsk dagligvarebransje, men man vil likevel alltid, både hos leverandører og butikkledd, være ute etter å forsvare en prisøkning for å øke disse, sier han.

Også Coop Norge tviler på at internasjonale råvarepriser vil påvirke nordmenns matkostnader.

– Det som tynger husholdningsbudsjettene, er varer som kjøtt og melk fra norsk landbruk, sier informasjonsdirektør i Coop Norge, Bjørn V. Kløvstad.

Kommentarer til denne saken