NEW YORK (Nettavisen): – Hennes sannsynlige seier kommer i kjølvannet av nylige triumfer for ytre høyre andre steder i Europa, skriver CNNs politiske redaktør i Europa, Luke McGee, i en fersk analyse som tar for seg høyresidens fremmarsj i Europa.

– Nyter en vekkelse

Kvinnen han viser til er Giorgia Meloni og hennes høyrekoalisjon som forrige helg vant valget i Italia med 43,8 prosent av stemmene.

Les også: Tidligere CIA-agent kommer med svært dyster Putin-spådom

Meloni ligger dermed an til å bli den første italienske statslederen fra ytre høyre siden diktatoren Benito Mussolini styrte landet fra 1922 til 1943.

– Nå føles det så absolutt ut som at Europas konservative høyreside nyter en vekkelse etter noen stille år, skriver McGee og drar frem flere Europeiske land der høyresiden har fosset frem i valg nylig.

Han viser blant annet til Marine Le Pen, som til tross for at hun tapte presidentkampen mot Emmanuel Macron, har vært med å bidra til å flytte Frankrikes politiske sentrum dramatisk til høyre.

Les også: President Bidens tidligere pressesekretær kommer med sjokkerende spådom

CNN-redaktøren viser også til Sverige og til Sverigedemokraterna som nylig gjorde et kanonvalg, der partiets oppslutning endte på 20,5 prosent, noe som gjorde dem til det neste største partiet i landet.

Les: Fra 2050 vil innvandring stå for befolkningsveksten i Norge

Sverigedemokraterna får nå 73 mandater i Riksdagen og ledervervene i de viktige komiteene justiskomiteen og utenrikskomiteen i den svenske Riksdagen går til det høyrepopulistiske partiet.

– Partiet, som nå er blitt mainstream, hadde opprinnelig sine røtter i nynazismen, skriver McGee.

Les også: Dette er oljefondssjefens råd til folk som har ekstra penger

– Krigen i Ukraina har gjort ting verre

– Noe er definitivt på gang. Fra Frankrike og Italia, begge europeiske stormakter, til Sverige. Det føles som om en avvisning av den åpenbart sviktende pan-europeiske ortodoksien har fått fotfeste blant våre innbyggere, sier Gunnar Beck, et medlem av Europaparlamentet som representant for Tysklands ytre-høyreparti Alternativ for Tyskland (AfD).

Det høyreradikale partiet AfD kom inn i tysk politikk for alvor i 2017 og sendte sjokkbølger gjennom Europa da de da ble landets tredje største parti med 12 prosent av stemmene.

Les også: Trump: – Dette kan bety tredje verdenskrig

I sin analyse spør McGee seg om hvor dette momentum fra høyresiden kommer fra.

– Levekostnadskrisen undergraver regjeringer og europeiske institusjoner. Selvfølgelig har krigen i Ukraina gjort ting verre, men ting som den europeiske grønne avtalen og pengepolitikken fra Den europeiske sentralbanken presset opp inflasjonen før krigen. Uthulingen av levestandarden betyr at folk naturlig nok blir misfornøyde med sine regjeringer og det politiske etablissementet, sier Bech.

– En følelse av desperasjon

Alice Stollmeyer, daglig leder i Defend Democracy, forklarer hvorfor den pågående krisen nå gir en unik mulighet for populister på høyresiden.

– Det meste av forskningen viser at konservative velgere har et større behov for sikkerhet og stabilitet. Når samfunnet vårt endrer seg, er konservative psykologisk innstilt på å se dette som en trussel. Så det er mye lettere å forene disse menneskene mot reelle endringer eller antatte trusler, som energikrise, inflasjon, matmangel eller innvandrere.

Nic Cheeseman, professor i demokrati ved University of Birmingham, er fullt ut enig.

– Økende mat- og drivstoffpriser, fallende tillit til demokratiske institusjoner, økende ulikhet, synkende klassemobilitet og bekymringer over migrasjon har skapt en følelse av desperasjon som skruppelløse ledere lett kan utnytte, sier Cheeseman til CNN.

– Trump var et naturtalent

Federico Finchelstein, en ekspert på populisme og forfatteren av boken «From Fascism to Populism in History», advarer om faren ved en høyrebølge.

– Popularismens paradoks er at den ofte identifiserer reelle problemer, men prøver å erstatte dem med noe verre.

– De søker å erstatte alle de sviktende politiske elitene og institusjonene med en mektig, kultlignende ledelse. Her var Trump et naturtalent, og han oppmuntret andre som Erdogan, Bolsonaro og til og med Orban til å gå enda lenger, sier Finchelstein.