RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler krig mot oljeselskapene

Sist oppdatert:
Nigerianske opprørere med tilhold i det oljerike Niger-delta varsler nå krig fra 1. oktober. Oljeselskapenes ansatte vil være mål. Meldingen har sendt oljeprisen over 50 dollar
Mens fokus de siste ukene har vært på lave amerikanske oljelagre, orkaner og russiske Yukos Oil, er det Nigeria som nå overtar staffettpinnen og presset opp oljeprisen.

Det oljerike Niger-delta er igjen utgangspunkt for de nye truslene mot Nigerias viktige oljeeksport. Opprørerne har nå bedt de store oljeselskapene om å stenge sine operasjoner i området før det settes i gang med full krig i området fra 1. oktober.

Det er Niger Delta-folkets Frivillige Styrke som sent mandag i et kommuniké kom med advarselen, etter å hatt et møte i sin sentrale kommando, melder Reuters. Det er Mujahid Dokubo-Asari som leder gruppen som nå kan ramme Nigerias produksjon av 2,3 millioner fat olje pr. dag.

All produksjon finner sted på Niger-deltaet.

Gruppen beskylder de store oljeselskapene Royal Dutch Shell, Agip og ENI for å samarbeide med nigerianske myndigheter i folkemord.

Aari sier til Reuters at gruppen ikke vil angripe oljeledninger siden dette vil føre til ytterligere forurensing av deltaet, men utenlandske oljearbeidere vil være mål fra 1. oktober

Foreløpig har ikke opprøret rammet oljeproduksjonene nevneverdig, men det fryktes en gjentagelse av tilstandene under ljaw-gruppens opprør i fjor, da 40 prosent av Nigerias oljeproduksjon ble nedstengt.

Olejgiganten Shell har ifølge Reuters allerede evakuert 200 ansatte fra produksjonen på Niger-delta.

Asari sier at opprøret tar sikte på å heve konfliktnivået, og de vil ikke gi seg før de sentrale myndighetene gir selvbestemmelsesrett til ljaw-folket som er den største folkegruppen på deltaet.

Det er ifølge Reuters usikkert om Asari har støtte fra hele ljaw-folket eller om han kun følges av sin egen klan. Det var andre ljaw-grupper som sto bak opprøret i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere