Gå til sidens hovedinnhold

Varsler lavere ledighet i USA på sikt

Washington (NTB-Reuters): Kongressens budsjettkontor (CBO) anslår at arbeidsledigheten i USA kommer til å øke noe i år, men at den deretter vil falle kraftig fram mot 2018.

Ifølge CBOs analyser vil ledigheten i år nå 8,0 prosent, før den vil falle til 7,6 prosent neste år og et gjennomsnitt på 5,5 prosent i årene 2015- 2018.

CBO tror også at den økonomiske veksten i USA etter hvert vil ta seg kraftig opp, fra 1,4 prosent i år til 3,4 prosent neste år og et gjennomsnitt på 3,6 prosent i årene 2015- 2018.

Amerikanske politikere er også svært bekymret over USAs høye gjeldsgrad. Men ifølge CBOs analyser vil gjelda gradvis bli redusert og komme ned på 77 prosent av bruttonasjonalprodukt i 2023. Det er et langt lavere nivå enn i dag.

En viktig årsak til det er at USAs budsjettunderskudd kommer til å gå kraftig ned, ifølge CBO. I 2012 nådde det 7,0 prosent av brutto nasjonalprodukt, men neste år vil underskuddet bli på 3,7 prosent. Årets underskudd vil ifølge CBO bli på 5,3 prosent etter at skatteøkninger for å unngå det såkalte budsjettstupet har slått inn. Regnestykket forutsetter også at automatiske utgiftskutt slår inn fra 1. mars. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis