RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Kallestad, Gorm (SCANPIX)

Varsler mangel på helsepersonell

Sist oppdatert:
Sykepleiere og helsefagarbeidere er blant yrkesgruppene det kan være mangel på om 20 år, viser nye beregninger.

Frem mot 2030 vil det bli et kraftig behov for mer helsepersonell, ifølge en ny rapport fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det utdannes for få helsefagarbeidere (tidligere hjelpepleiere og omsorgsarbeidere) til å dekke de økte behovene og erstatte yrkesaktive som blir pensjonister.

Det kan også bli mangel på sykepleiere, bioingeniører, fysioterapeuter, helsesøstre og jordmødre fram mot 2030, skriver SSB på sine hjemmesider.

Også mangel på tannleger
Dersom arbeidsfordelingen innen tannhelsesektoren blir som den er i dag, kan det også bli mangel på tannleger. Blant leger og helse- og tannhelsesekretærer ser det imidlertid ut til å gå mot en balanse i arbeidsmarkedet. For ergoterapeuter, vernepleiere og tannpleiere er bildet mer blandet, avhengig av hvilke forutsetninger som legges til grunn.

Når det gjelder sosialpersonell som barnevernspedagoger og sosionomer vil det trolig bli et overskudd i fremtiden. Det samme gjelder radiografer.

SSB har gjort beregningene om fremtidig personellbehov i helse- og omsorgssektoren på oppdrag fra Helsedirektoratet. Beregningene er preget av usikkerhet, men gir likevel en pekepinn på utviklingen fremover, påpeker direktoratet på sine nettsider.

- Dramatisk
– De nye tallene er dramatiske, og bekrefter det vi tidligere har visst om mangel på helsepersonell i tiden fremover. Vi ser at vi generelt har store utfordringer i forhold til arbeidskraft for helsesektoren og i andre sektorer, sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen på direktoratets nettsider

Sammenlignet med lignende beregninger fra 2005, er bildet mer negativt nå. En viktig grunn er at når man ser på utsiktene helt fram til 2030 blir bildet mer preget av den sterke veksten i eldre som vil komme etter 2020.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere