Gå til sidens hovedinnhold

Varsler mer snø i fjellet utover i uka

- Bli ikke overrasket om du møter på vinterføre, sier meteorologen.

Snøen lå på flere fjelloverganger i Sør-Norge mandag. Tirsdag venter meteorologen litt mildere luft, men utover i uka blir det fortsatt ganske kjølig og et nytt lavtrykk onsdag ventes å bringe mer snø i høyden.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Skal du over fjellet denne uka bør du følge med på værvarselet. Bli ikke overrasket om du møter på vinterføre, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Nettavisen mandag formiddag.

Nedbøren som ventes inn i løpet av uka vil særlig gjøre seg gjeldende i de vestlige fjelltraktene. Snøgrensa ventes fortsatt å være såpass lav at det kan komme snø på flere fjelloverganger.

Gult farevarsel

Meteorologisk institutt har ute gult farevarsel for snø i Nordland og Troms. Her ventes det onsdag lokalt vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene på grunn av sludd og snøbyger. Snøgrensen ventes å minke fra 400-700 meter tirsdag til 200-400 meter onsdag.

For fjellet i Sør-Norge advares det for snøbyger over 800-1000 meter fram til tirsdag morgen. Lokalt kan det falle 5-10 centimeter i de vestlige områdene.

- Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, er anbefalingen.

Se oppdaterte farevarsler på yr.no

- Kan komme frost

Også i lavlandet kan det komme frost denne uka:

- Det ventes noen klarværsnetter på Østlandet, så det kan komme frost. Kanskje må du skrape ruta på bilen, og innover i landet kan det være glatt, sier Borander.

Men Østlandet og Sørlandet ventes ikke å få de nedbørsmengdene som truer Vestlandet, Midt-Norge og Nord-Norge denne uka.

- En våt affære

- Østlandet og Sørlandet kan vente seg en tørr uke, mens det blir en del nedbør på Vestlandet, Midt-Norge og i Nord-Norge, men ikke mer enn de tåler, sier Borander og har ingen farevarsler foreløpig for dette lavtrykket.

- Men vi følger med. Det er onsdag og torsdag som kan bli særlig våt i disse landsdelene, sier hun.

I Trøndelag er det høstferie, og det blir ifølge meteorologen en «våt affære». Med kjølig vær i høyden, kan det godt bli vinterlig. Nord-Norge får mye av det samme været. Her begynner det å bli kjølig fra tirsdag og onsdag.

- Vi skal ikke se bort fra at de bygene vil komme som sludd i lavlandet. Kaldlufta fortsetter inn mot helgen. I lavlandet kan det bli snø i slutten av uka, særlig fra onsdag, så de som skal ut og kjøre bil må være obs, sier meteorologen om Nord-Norge.