RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler mye nedbør og ny storm

Foto: Roald, Berit (Scanpix)
Sist oppdatert:
Et nytt lavtrykk vil gi nye værutfordringer i flere fylker tirsdag.

NVE har sendt ut varsel om store nedbørsmengder og rask vannføring på Vestlandet, og Meteorologisk institutt har sendt ut to obs-varsel, det ene om lokalt mye nedbør og perioder med liten storm i Hordaland og Sogn og Fjordane. Det andre om kuling, snø og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene i Agder-fylkene, Telemark, Buskerud, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane.

Dermed kan nordmenn vente seg nye værutfordringer tirsdag, men det er ikke ventet så kraftig lavtrykksaktivitet som i helga.

Sjekk ditt lokale værvarsel på Nettavisen her

Se det siste obs-varselet på Met.no

Se advarsel-kart fra Meteoalarm

- Typisk for årstiden
- Det vi får nå er et typisk lavtrykk for årstiden. Det kommer inn fra vest, men det er ikke som det vi hadde i helga. Men vi er inne i noen måneder nå med sterk lavtrykksaktivitet, sier statsmeteorolog Bjart Eriksen til Nettavisen tirsdag morgen.

Liten storm i vest
Det ene obs-varselet fra Meteorologisk institutt gjelder Hordaland og Sogn og Fjordane og lyder på lokalt mye nedbør og i tillegg perioder med liten storm fra sørlig kant tirsdag.

Snø og vind på fjellet
Videre er det sendt ut obs-varsel for Agder-fylkene, Telemark, Buskerud, Oppland, Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane om kuling, snø og vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene. Også det varselet gjelder for dagen i dag, tirsdag.

Tett på femårsflom
I tillegg sendte Norges vassdrags- og energidirektorat mandag ut varsel om store nedbørsmengder på Vestlandet og en rask vannføring som vil gi økt risiko for jordskred. Dette varselet gjelder for tirsdag og onsdag.

Det er ikke snakk om et flomvarsel, men det er vannføring på nivå inntil femårsflom.

- Det ventes store nedbørmengder og raskt økende vannføring i bekker og elver i Hordaland, Sogn og Fjordane og Møre og Romsdal tirsdag og onsdag. Nedbøren ventes å falle som regn under 1000 meter over havet. Vannføringen ventes å kulminere på et nivå under 5-årsflom tirsdag kveld eller i løpet av onsdagen, heter det fra NVE.

Les hele varselet fra NVE her

To fortsatt savnet
I Eigersund er to personer fortsatt savnet etter at de søndag ettermiddag ble skylt på havet i forbindelse med opptak til filmen «Skumringslandet», melder Dalane Tidende . Mandag ettermiddag pågikk det søk i strandsonen mellom Svånes og Mong i Eigersund. I tillegg deltok redningsskøyta i søk til vanns.

- Værforholdene på Stapnes er av slik art at det ikke vil være forsvarlig å iverksette søk i området. Ny vurdering vil bli gjort ved endring av værforhold.

Det opplyser operasjonsleder Henning Andersen ved Rogaland politidistrikt tirsdag morgen.

De to savnede er Daniel Henriksbø (27) og Mats Bjarg (25), henholdsvis produsent og b-fotograf i filmteamet. En tredje person i filmteamet ble også skylt på havet, men kom seg i land og overlevde uten fysiske skader.

Omkom etter forlis
En mann i 70-årene omkom etter at han forliste med en sjark mellom Stord og Tysnes søndag. Mannen ble plukket opp av mannskap på fergen MS «Hordaland», som satte i gang med livreddende førstehjelp. Årsaken til forliset er ikke kjent, men det blåste kraftig i området søndag ettermiddag, melder bt.no.

I Fana i Bergen omkom en mannlig turgåer i 50-årene etter å ha fått et tre over seg søndag ettermiddag.

Skader for millioner
Forsikringsselskapene har fått inn 500 skademeldinger etter helgens uvær. Skadene beløper seg til rundt 50 millioner kroner, meldte NTB søndag. På Statle Rorbusenter i Lofoten ble fem rorbuer knust til pinneved og skylt på havet da ekstremværet «Berit» herjet som verst natt til lørdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere