Gå til sidens hovedinnhold

Varsler om alvorlige overgrep i scenekunst-miljøet

Sju personer varslet om alvorlige psykiske og fysiske overgrep, inkludert voldtekt, begått av en mann i scenekunst-miljøet.

Varselet ble sendt til 35 ulike norske kulturinstitusjoner og kunstorganisasjoner i 2019, men ble først offentlig kjent etter at kunstneren Morten Traavik skrev om varselet på sin Facebook-side.

Nettavisen har fått bekreftet at varselet er autentisk. Det beskriver svært alvorlige hendelser. Noen av varslerne skal ha opplevd overgrep over lang tid. En kvinne har også anmeldt en voldtekt, men saken ble henlagt.

Var aktuell som lærer

Varselet fra de syv personene ble sendt gjennom advokatfirmaet Bjønness og Steen AS. I brevet står det blant annet at varslerne ønsket å forhindre at mannen skulle få jobb som lærer ved Teaterhøgskolen i Oslo.

- Gruppen mener NN ikke bør ha noen fast ansettelse, være gjestelærer eller medlem av opptakskomiteer. Gruppen ønsker at KHiO iverksetter tiltak for å forhindre at andre opplever det samme som dem, står det i brevet.

Han fikk aldri en slik jobb.

Mange av oppsetningene som mannen var sentral i, har hatt offentlig støtte fra Kulturrådet. I alt 35 institusjoner, blant andre Kulturrådet, Norske Dansekunstnere og Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), er på listen over mottakere av varselet.

- Noe fullstendig råttent

Morten Traavik har denne sommeren vært involvert i debatten rundt ytringsfrihet i scenekunstmiljøet.

I juni trakk to største fagforeningene innen fri scenekunst, Norske dansekunstnere og Danse og teatersentrum, seg i protest fra bransjekonferansen Kulturytring Drammen.

Traaviks hyperteaterstykke «Sløserikommisjonen» var årsaken til oppstyret. Stykket er basert på Facebook-siden Sløseriombudsmannen, hvor Are Søberg i årevis har raljert mot offentlig finansiering av kunstprosjekter.

Les: Kunstgrupper trekker seg i protest: – De vil ha ytringstrygghet, ikke ytringsfrihet

Senere skrev Norske dansekunstnere et opprop til Ytringsfrihetskommisjonen som kritiserte Sløseriombudsmannens deltakelse i et innspillsmøte for kunstnere. 15 kunstorganisasjoner stilte seg i utgangspunktet bak oppropet.

Brevet har i etterkant utløst en nasjonal debatt om ytringsfrihet.

Les: Fosnes Hansen ber Forfatterforeningen trekke støtte til omstridt opprop
Les også: Grande hiver seg inn i debatten rundt Ytringsfrihetskommisjonen

Kunstmiljøene mener at Sløseriombudsmannens Facebook-side har bidratt til trusler , hets og hatefulle ytringer.

- Det er noe fullstendig råttent i den norske frie scenekunsten. De kjører en helt nådeløs kampanje mot meningsmotstandere, som de nærmest på refleks henger ut som transfober, kvinnehatere, rasister og høyreekstreme. Samtidig har de en elefant av et overgrepsskjellet i skapet, sier Traavik til Nettavisen.

- Den samme gruppen som har gått hardt ut mot Ytringsfrihetskommisjonen har i mange år helt åpenbart tolerert en forferdelig oppførsel, sier han.

Les også: Sløseriombudsmannen blir Nettavisens nye kommentator

Avviser at de visste

På hans Facebook-side kritiserer han kunstmiljøet for ikke å ha gjort mer med overgrepene beskrevet i varslene.

Og alle dere 35 (organisasjoner red. anm.) på mottakerlisten: Kom ikke her og påstå at dere ikke visste. NM i pervertert dobbeltmoral 2021 er herved vunnet» skriver han.

Nettavisen har vært i kontakt med produksjonen/oppsetningen som mannen var tilknyttet. De forteller at samarbeidet med mannen ble avsluttet i 2019 da de ble kjent med en av disse sakene, og avviser Traaviks beskyldninger om at de visste, men ikke gjorde noe.

Nettavisen har forsøkt flere ganger å komme i kontakt med personen som varslene omhandler, uten å lykkes. Vi gjør oppmerksom på at han derfor ikke har fått komme til orde med sin versjon av denne saken.

Fordi han selv ikke har kommet til orde i denne saken, velger vi å referere hans versjon hentet fra dokumenter i en annen sak. Der fortalte mannen at han opplevde at anmeldelsen for voldtekt og mishandling i 2018 som svært stressende:

«Han forklarer også at det ble igangsatt en omfattende kampanje mot hans person knyttet til disse anklagene».