RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Varsler ras i oljeprisen

Sist oppdatert:
Stadig flere aktører mener at oljeprisen er for høy. Mandag ble det markant nedgnag.
Råoljen falt på råvarebørsen i USA etter at dollaren styrket seg mot euroen, som reduserer investeringsappellen til råvarer, og på spekulasjoner om at raffinerivedlikehold vil redusere oljeforbruket.

- Dollaren styrker seg endelig, noe som vektlegges på råvarene, sier John Kilduff hos MF Global Ltd., ifølge Bloomberg.

Sterk pessimimisme
Da gulvhandelen stengte på råvarebørsen i New York kostet fronkontrakten til WTI-oljen 78,96 dollar. Dette er en nedgang på 2,8 prosent. Prisene er nå 32 prosent høyere enn på samme tid i fjor.

I 13 av de siste 20 årene har oljeprisen falt i fjerde kvartal grunnet omleggelsen fra etterspørselstoppen under kjøresesongen i USA. Nå spås det at årets fjerde kvartal vil være det første på ett år der oljeprisen svekker seg.

- Raffinerimarginene har blitt skvist i en tid når omfattende vedlikehold er planlagt. Kombinasjonene av disse faktorene bør sende råoljen nedover, sier energianalytiker Tim Evans, ifølge Bloomberg.

En ukentlig undersøkelse startet av Bloomberg News viser at oljeaktørene og analytikerne aldri har vært mer pessimistiske på oljeprisens vegne siden oppstarten i april 2004. Hele 75 prosent av tilbakemeldingene er forventninger om at prisene vil falle.

- Under 70 dollar
En analyse av Adam Sieminski hos Desutsche Bank i New York antyder at oljeprisen ved årets utgang kan ligge på under 70 dollar fatet, mot 81,66 dollar fatet ved slutten av tredje kvartal.

- Den viktigste utviklingen de siste seks ukene er at det ikke har vært noen økning i etterspørselen etter petroleumsprodukter. Høye bensinpriser var ikke nok til å redusere etterspørselen. Kombinasjonen av oppsigelsestrussel og høyere lånerente kan kanskje gjøre jobben, sier Sieminski, ifølge Bloomberg.

Men ikke alle er enige i den analysen. Finansgiganten Goldman Sachs mener at oljeprisen sannsynligvis vil avslutte året på 85 dollar fatet med en stor risiko for at 2008 vil starte med en pris på over 90 dollar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere