September innledes med store kontraster i været i Norge - og farevarsler som spriker: I sør er det knusktørt og fare for skogbrann. I nord er det vått og kaldt, og det kan komme snø helt ned til 200 meter fredag kveld, viser varselet.

Sjekk ditt lokale værvarsel på yr.no

- Oppfordringen vår denne helga er å være forsiktig med ild, og å kjøre etter forholdene, skriver Meteorologisk institutt på Twitter.

- Kan lett antennes

For store deler av Sør-Norge gjelder nå gult farevarsel for skogbrannfare.

- Vegetasjon kan lett antennes og store områder kan bli berørt, advares det.

Varselet gjelder for Det østafjelske og Vestlandet sør for Stad.

Snøbyger over 200-500 meter

Farevarselet for snø gjelder for Nord-Troms og kyst- og fjordstrøkene i Finnmark:

- Fra fredag kveld ventes snøbyger over 200-500 meter over havet, slik at det kan legge seg snø på enkelte fjelloverganger. Det kan også bli lokal nattefrost i lavlandet. Bygeaktiviteten avtar utover lørdag, skriver meteorologene i varselet.

- Beregn noe ekstra tid til transport og kjøring. Bruk riktige dekk og kjør etter forholdene, er anbefalingen. Det kan være lokalt vanskelige kjøreforhold.

Sjekk oppdatert farevarsel på yr.no

28,3 grader torsdag

Sør-Norge merket litt kjøligere luft fredag. Det gikk fra 28,3 grader i Agder torsdag 2. september og trolig knappe 20 grader fredag, men prognosene for neste uke tyder på at det blir flere varme dager. Meteorologene drister seg til å varsle en runde til med sommervarme i sør og øst.

Meteorologene venter flere varme dager i sør og øst:

Notodden: 88 sommerdager

Aldri før er det målt flere dager med temperatur over 20 grader eller mer på én sommersesong, melder Meteorologisk institutt i en oppsummering av sommeren 2021. Notodden registrerte 88 slike såkalte sommerdager fra juni til august. På landsbasis ble sommeren 2021 den syvende varmeste siden måleserien startet i 1900.

Gjennomsnittstemperaturen for hele landet endte 1,1 grader Celsius over normalen.

- Relativt varmest var det på Vestland der flere stasjoner hadde avvik på drøyt 2 °C over normalen. Relativt kjøligst var det i Troms og Finnmark, der enkelte stasjoner hadde avvik på opptil 0,5 °C under normalen, sier klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Det var målestasjonen på Notodden flyplass som satte rekord for antall dager med 20 grader eller mer. Forrige rekord var fra samme stasjon med 85 dager i 2006. Det var altså bare fire dager fra juni til august hvor temperaturen her ikke gikk over 20 grader.