– Det er allerede er en del snø og det ventes enda mer snø de neste dagene. Spesielt på Sørlandet og i ytre strøk. Det er sendt ut oransje farevarsel, sier vakthavende statsmeteorolog ved meteorologisk institutt, Charalampos Sarchosidis til Nettavisen.

– Det betyr at det i løpet av de neste dagene kan komme 40- til 80 centimeter snø. Det er altså ventet store mengder med snø, det har allerede begynt og vil vare frem til fredag, sier han.

Full stopp på E18

At snøværet allerede har meldt sin ankomst er en underdrivelse. I Tvedestrand førte et vogntog med motorstans til kilometer lang kø på E18 ved Tvedestrand. I tillegg har en brøytebil kjørt seg fast, og flere vogntog har kjørt av veien, tirsdag.

– Det er helt stopp og tungbilberger er på vei. Det er ett vogntog som står med motorhavari, sier trafikkoperatør Andreas Larsen til Agderposten.

Politiet dirigerer trafikken forbi stedet, men det er kilometerlange køer opplyser Veitrafikksentralen til NRK ved 14.30-tiden. Også andre steder i distriktet er det trafikale utfordringer. På E39 i Flekkefjord er det redusert fremkommelighet etter at et vogntog har fått problemer.

– Sørg for å ha ved, vann og mat

I Vegårshei kommune har de fått med seg værmeldingen, og mandag sendte de ut en melding til innbyggerne om at de er fare for dårlig fremkommelighet på veiene, strømbrudd og bortfall av telekom.

– Vi ber våre innbyggerne om å forberede seg og sørge for å ha ved, vann og mat for å klare seg noen dager. Ta vare på hverandre og hjelp gjerne naboen, skriver kommunen på sin Facebook-side.

Vil snø lenger øst også

Det er ikke bare på det "bløde sørland" det vil dale ned denne uken.

– I Buskerud og Østfold vil det snø torsdag og fredag. Ytterst langs kysten i Sør-Norge vil det etterhvert bli litt mildere, men man skal ikke langt inn i landet for å få snø, sier Sarchosidis.

De aller største nedbørsmengdene vil man ikke finne på Vestlandet, men også der vil det snø – men også blåse kraftig.

Deler av Vestlandet som har ute gult fare advarsel på vindkast. På grunn av sterk vind i disse områdene og snø, må man regne med snøfokk, sier meteorologen og fortsetter:

– Kanskje man skal ta hjemmekontor hvis man kan. Kjøreforholdene blir ikke veldig hyggelige, sier han.

Pent men kaldt i Nord

Sarchosidis kommer ikke med noen nedslående beskjeder til folk som skulle befinne seg i Trøndelag og nordover.

– Midt-Norge og nordover får ganske pent vær. Det blir stort sett oppholdsvær og tørt, men kaldt, sier han.

De seneste dagene har gradestokken enkelte i Nord-Norge krøpet ned mot -30-tallet. At det vil skje på ny denne uken tror ikke meteorologen er utenkelig.

Det kan bli temperaturer ned til minus 30 også frem til helgen. generelt sett så blir det kaldt i Nordland og Trøndelag denne uken, sier Sarchosidis.

Alt snur på fredag

Hvis du er lei de kalde temperaturene og snøen, har meteorologen gode nyheter for helgen.

– Det skjer en endring fredag. Det ser ut som at vi går over til mer mildvær. Mange plasser i Norge har ikke hatt plussgrader på flere dager. I Oslo for eksempel, var det pluss sist den 25. november. Fredag og lørdag vil det bli plussgrader igjen, sier han.

– Dessverre må vi holde ut i noen dager til. Mildværet som kommer er kanskje dårlig nytt for julestemningen, men godt nytt for lommeboka, avslutter meteorologen med og sikter til de høye strømprisene.