Varsler stans av avtalen mellom ICA og NorgesGruppen

Oslo (NTB): Konkurransetilsynet mener innkjøps- og distribusjonssamarbeidsavtalen mellom ICA og NorgesGruppen er ulovlig, og at samarbeidet må opphøre.

13.02.14 09:46

Tilsynet mener avtalen vil svekke konkurransen i det norske dagligvaremarkedet. Partene har i dag fått oversendt et skriftlig varsel om dette.

- Samlet har NorgesGruppen og ICA høye markedsandeler nasjonalt, og de har i tillegg en særlig sterk posisjon i lokale markeder i deler av landet. Avtalen mellom de to kjedene gjør det mulig å utnytte markedsmakt, og dette kan svekke konkurransen til skade for forbrukerne, sier konkurransedirektør Christine Meyer.

Konkurransetilsynet mener avtalen er i strid med konkurranselovens forbud mot konkurransebegrensende avtaler.

- Gjennom avtalen får NorgesGruppen muligheter til å begrense konkurransen mellom de to avtalepartene. Årsaken til dette er at NorgesGruppen nå kan bestemme store deler av ICAs innkjøpsbetingelser. Avtalen vil også øke faren for koordinering mellom de to kjedene. Begge forholdene vil svekke konkurransen i hele det norske dagligvaremarkedet, sier avdelingsdirektør Magnus Gabrielsen i Konkurransetilsynet.

I desember offentliggjorde Coop og Rema 1000 at de hadde inngått en innkjøpsavtale, Core. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag