RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Mildvær og økte nedbørsmengder i nord.
Mildvær og økte nedbørsmengder i nord. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Varsler store nedbørsmengder i nord

Sist oppdatert:
Ekstremværet Mons kommer tirsdag og onsdag til å ramme Namdalen, Helgeland, Saltfjellet og Sør-Salten.

Det ventes store nedbørsmengder og fare for omfattende oversvømmelser.

Meteorologisk institutt gikk ut med ekstremværvarselet mandag formiddag.

– Tirsdag og onsdag ventes lokalt mye nedbør, med 50-100 millimeter på 24 timer på tirsdag, og opp mot 150 millimeter på 24 timer på onsdag. Mildvær og mye nedbør i form av regn vil føre til raskt stigende vannføring, som kan medføre omfattende oversvømmelser på utsatte steder, heter det i meldingen.

Lavtrykk

Det er et lavtrykk sør for Grønland som fører med seg mild og fuktig luft inn mot Nord-Trøndelag og sørlige Nordland. Dette gir en vedvarende situasjon med mye nedbør og stigende temperaturer i området.

Det forrige ekstremværet, Lena, rammet Hordaland og Sogn og Fjordane i august i år og brakte sterke vindkast. Tradisjon tro har det neste ekstremværet fått et mannsnavn på M.

Snøskredfare

Snøskredfaren flere steder i nord er oppjustert til 4, det nest høyeste nivået. For Svartisen gjelder dette fra mandag, mens det fra tirsdag ventes øking til stor skredfare i Balsfjord, Bardu, Lofoten, Lyngsalpene, Narvik, Senja, Tromsø og Vesterålen.

Snøskredfaren ligger på nivå 3 – betydelig – i Fjordane, Romsdal, Sunnmøre og Trollheimen.

Glatte veier

Med mildere vær og overgang fra snø til regn vil vi også oppleve glattere veier og mer kaotiske kjøreforhold.

– Første halvdel av onsdag ser ut til å bli den aller verste tiden, og det kommer til å bli vanskelige kjøreforhold, sier vakthavende meteorolog Unni Thomsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Statens vegvesen forbereder tiltak som skal ruste veinettet til de store nedbørsmengdene som ventes. Vinterveier i Nord-Trøndelag skal høvles for snø og is for å lede vannet vekk fra veiene. I tillegg skal veiene strøs.

– Ta det med ro. Tilpass farten. Vi er i gang med høvling og forberedende tiltak for at vannet skal ledes bort fra veien, og for å unngå glatte veier. Men det er viktig at trafikanter tilpasser farten og tar hensyn til føret, sier beredskapsvakt i Statens vegvesen , Svein Willy Aglen.

Jord- og sørpeskredfare

De store nedbørsmengdene kan også medføre jordskred i bratte skråninger og langs bekker og elver, og sørpeskred i områder med snø. Begge deler i Trøndelag og Nordland.

Sørpeskred ser vi hovedsakelig i fjellet, eller i områder med mer enn 50 cm snø. Skredene kan kanaliseres ned i bekkeløp og i verste fall utløse flomskred.

Det er også utstedt flomvarsel for samme område.

Mer i vente

Justyna Wodzicko ved Meteorologisk institutt forteller om fortsatt store nedbørsmengder torsdag og fredag, med forbehold om usikkerheten som ligger i langtidsvarsler.

– Regnet vil bevege seg litt lenger opp, hovedsakelig over Nordland og Troms. Fredag vil vi sannsynligvis se litt kaldere luft fra nordvest og det er mulig regnet avtar noe.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere