*Nettavisen* Nyheter.

Varsler to tiltalepunkter mot Donald Trump: «Galskap» og «latterlig»

Demokratene varsler om to tiltalepunkter i riksrettsprosessen mot president Donald Trump. «Galskap» og «latterlig», sier presidenten.

10.12.19 17:21

NEW YORK (Nettavisen): De to tiltalepunktene lyder på at Trump skal ha forhindret Kongressen og at han skal ha misbrukt sin makt, melder CNN.

Demokratene med Nancy Pelosi, lederen for Representantenes hus, i spissen, holdt tirsdag en pressekonferanse om de to tiltalepunktene. Se den i videovinduet over.

- Vi står her fordi presidentens vedvarende misbruk av makt ikke har gitt oss noe valg. Å ikke gjøre noe, ville gjort oss medvirkende til presidentens misbruk av sitt embete, folkets tillit og vår nasjonale sikkerhet, uttalte demokraten Adam Schiff, som ledet riksrettshøringene, på pressekonferansen.

Klikk på bildet for å forstørre. Demokratene varsler om to tiltalepunkter i riksrettsprosessen mot president Donald Trump.

Demokratene varsler om to tiltalepunkter i riksrettsprosessen mot president Donald Trump. Foto: Brendan Smialowski (AFP)

Donald Trump kan dermed bli den tredje presidenten i USAs historie som stilles for riksrett.

– Presidenten vår har ultimat offentlig tillit. Når han svikter den tilliten og setter seg selv foran landet, setter han grunnloven i fare, han setter demokratiet i fare og han setter vår nasjonale sikkerhet i fare, sa lederen i justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler da han kunngjorde anklagepunktene.

Trump: «Politisk galskap» og «latterlig»

Presidenten skriver på Twitter tirsdag at riksrettsprosessen mot ham er «politisk galskap».

Lederen i justiskomiteen i Representantenes hus, demokraten Jerry Nadler, understreket at USAs president i kraft av sitt embete nyter maksimal tillit.

– Når han svikter den tilliten og setter seg selv foran landet, setter han grunnloven i fare, han setter demokratiet i fare og han setter vår nasjonale sikkerhet i fare, sa Nadler da han kunngjorde de to anklagepunktene.

– Neste valg er i fare, det er derfor vi må handle nå, la han til.

Trump kaller også påstanden om at han skal ha bedt et annet land om å blande seg inn i valget i 2020, for «latterlig».

Diskuterer et tredje punkt

Representantenes hus skal stemme over punktene i neste uke, opplyser kilder til Washington Post.

En tredje anklage som dreier seg om hindring av offentlig rettsutøvelse, er også blitt diskutert, ifølge CNN.

Lederen for utenrikskomiteen i Representantenes hus, Eliot L. Engel, opplyser at de nylig har sittet i et ti timer langt møte på kontoret til Nancy Pelos for å diskutere punktene.

– Etter min mening er det mye enighet, sa Engel.

Demokratene på møtet skal ha vært enige om at Trumps forsøk på å få Ukraina til å etterforske sin politiske rival Joe Biden, gikk mot amerikansk utenrikspolitikk og tjente presidentens egne interesser.

– Mange av oss mener at det som skjedde med Ukraina, ikke er noe vi bør lukke øynene for, sa Engel.

– Skal følge samvittigheten

Pelosi ønsket mandag ikke å kommentere hvilke konkrete anklager de skal komme med. På spørsmål om hun har nok stemmer til å få Trump stilt for riksrett, svarte hun at hun vil at politikerne skal avgi sin stemme samvittighetsfullt.

– I en sak som denne teller vi ikke stemmer. Folk skal bare gjøre det kjent hva de tenker om det. Jeg har ikke telt stemmer, og jeg kommer ikke til å gjøre det, sa hun på et arrangement i regi av Wall Street Journal mandag.

President Donald Trump har gjentatte ganger kritisert riksrettsprosessen på Twitter, men han ga ingen offisielle uttalelser om saken mandag.

Det hvite hus har så langt ikke vært samarbeidsvillige i riksrettsprosessen. Demokratene har flertall i Representantenes hus, som avgjør om Trump skal stilles for riksrett. Men det antas at han i så fall vil bli frikjent av det republikanske flertallet i Senatet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag