RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Solveig Vikene/SCANPIX

Varsler tomt hus på Facebook

Sist oppdatert:
Du får ikke forsikringsproblemer om du melder på Facebook hvor lenge huset ditt står tomt. - Men ikke gjør det likevel, sier forsikringsselskapene.

En typisk statusmelding på det sosiale nettstedet «Facebook» ser i disse dager slik ut: «Stikker 3 uker til syden med familien. Snakkes!» Hvilket betyr at du på sett og vis forteller at huset ditt blir stående tomt i 21 dager. Kjærkommen info for en kjeltring.

Samtlige forsikringsselskaper advarer mot nettopp denne type annonseringer. Likevel er det ingen som ville avkorte forsikringen din om informasjonen faktisk førte til innbrudd i din bolig. Ifølge If Skadeforsikring har det ingen betydning.

- Ingenting i våre sikringsforskrifter eller vilkår sier at du ikke kan legge ut slike meldinger. Kravene våre gjelder sikring av objektet. Altså at vinduer er lukket, og dører er låst, sier informasjonsdirektør i If, Jack Frostad, til Nettavisen.

Informasjonsansvarlig i Gjensidige, Arne Voll, sier det samme.

Traumatisk opplevelse
Men selv om det rent forsikringsmessig er forsvarlig med slike statusoppdateringer, anbefaler Frostad på det sterkeste å la være.

- Det vil bestandig finnes luringer der ute som kan plukke opp disse meldingene, sier han.

Voll på sin side understreker at verdigjenstander blir erstattet, men mange står igjen med en tramuatisk opplevelse.

- Jeg vet at det finnes tilfeller hvor enkeltpersoner har flyttet fra boligen sin etter innbrudd. De opplever det som meget ubehagelig at noen har rotet i deres private saker, sier han.

Han påpeker at juli er høysesong for innbrudd. Mange boliger står tomme, samt storinnrykk av østeuropeiske bander gjør at sommermåneden er kjeltringenes ypperste prest.

Gode råd
- Ta en prat med barna om dette med statusoppdateringer. Forklar så de forstår alvoret, sier Voll.

Han mener det er viktig at barna ser hvilke konsekvenser en forholdsvis uskyldig melding kan få.

Det sikreste tegnet på at huset har stått tomt en stund, er en overfyllt postkasse.

- Få naboen til å hente posten din, og gjerne våke litt over huset ditt.

Tyvene er ifølge Voll utrolig frekke.

- Det har skjedd at familier griller i hagen, mens tyven robber de inne i huset. Vær forsiktig. Ta forhåndsregler. Det er ikke meningen å skremme noen, men dette er viktig, avslutter han.

Tyverier 2009
Ifølge statistikk lagt ut av politiet i Oslo var det totalt 817 grove tyverier fra Villaer i fylket i 2009. Fra leiligheter var det 908 tyverier.

I 2008 var det 837 grove tyverier fra villaer, mens det var 991 tyverier fra leiligheter.

Her finner du mer statistikk fra politiet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere