Gå til sidens hovedinnhold

Varsler verdens undergang

- Alle kommer til å dø! sier mannen som skjøt paven for 29 år siden.

Den tyrkiske mannen som skjøt pave John Paul II i 1981, Mehmet Ali Agca (52), ble mandag løslatt etter å ha sonet en fengselsdom på 29 år, hvorav 19 år ble sonet i Italia.

Under sterk bevoktning ble 52-åringen fraktet til et militærsykehus hvor det skal bli vurdert om han er skikket til å gjennomføre førstegangstjenesten, som er obligatorisk i Tyrkia.

Fikk tilgivelse av paven
Agca skjøt paven på St. Petersplassen i mai måned 1981. Paven ble skadd i magen, armen og hånden, men overlevde attentatet.

To år senere besøkte paven gjerningsmannen i fengsel og ga ham tilgivelse.

Vatikanet ønsker ikke å kommentere løslatelsen mandag.

Varsler verdens undergang
Utenfor Sincan-fengselet, som ligger utenfor den tyrkiske hovedstaden Ankara, kom Agca med en uttalelse til den fremmøtte pressen.

- Jeg varsler verdens undergang. Hele verden kommer til å bli ødelagt innen dette århundret. Hvert eneste menneske kommer til å dø innen dette århundret er omme, sa Agca, ifølge The New York Times.

Motivet for angrepet på paven fremstår fortsatt som uklart. Agca ble pågrepet umiddelbart etter attentatet. Han påsto den gang at KGB (det sovjetiske sikkerhetspolitiet) og bulgarsk etterretning var involvert i angrepet.

Men disse påstandene ble senere tilbakevist.

Rømte fra fengsel
Han er tidligere dømt for drapet på en redaktør for en ledende avis i Tyrkia i 1979, men klarte å rømme fra fengsel.

I 2000 ble han utlevert fra Italia for å sone resten av dommen i Tyrkia.

Reklame

Mobilselskap kutter prisene - sjekk hvor mye du sparer

Kommentarer til denne saken