*Nettavisen* Nyheter.

Varslet aldri om dødsfall

Foto: Kay Stenshjemmet (Romerikes Blad)

Ingen tok ansvaret for å varsle den avdøde mannens familie. I et brev ber AMK-sentralen politiet på Romerike skjerpe rutinene sine.

18.02.13 22:26

Klokka 14.16 mandag 17. september i fjor høst fikk AMK den første telefonen fra bekymrede passasjerer på Flytoget:

«Falt om, blir blå.»

Kort tid etter er to patruljer fra politiet, to ambulanser og en legebil på plass. De starter hjerte- og lungeredning, men livet til den 63 år gamle mannen står ikke til å redde. Han ble erklært død av legen på stedet, ifølge Romerikes Blad.

Mannen, som er fra Trondheim ble etter hvert savnet av samboeren og resten av familien. Dagen etter, klokka 09.57 ringte samboeren AMK-sentralen på Ullevål for å høre om han hadde blitt innlagt på sykehus.

Da først fikk hun dødsbudskapet. Hun ble aldri kontaktet.

AMK ba om rutinesjekk
I et brev fra Akuttklinikken på Prehospitalt senter til Romerike politidistrikt anmoder leder Arild Østergaard politiledelsen på Romerike om å gjøre gjeldende regler for varsling kjent blant betjentene.

– Det var viktig å ta opp hendelsen med politiet. Politiet og AMK-sentralen på Ullevål samarbeider om lag 6.000 ganger i løpet av et år. Som regel fungerer samarbeidet bra, men her skjedde det en feil, sier Østeraas.

– Hva tenker du om at samboer måtte ringe AMK-sentralen dagen etter for å få beskjed om mannens brå død?

– Det synes vi er veldig trist.

I samme brev oversendte også AMK-ledelsen en kopi av daværende politidirektør Ingelin Killengreen rundskriv om politiets varslingsplikt ved brå død.

I rundskrivet slås det fast at det er politiet som har varslingsansvaret så lenge personen dør før personen havner i ambulansen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Tom Gustavsen

Politiet beklager
– Politibetjentene på stedet oppfattet dette som en helsesak. Vi kom etter ambulansen og mannen var under behandling. Da vi senere fikk opplyst at mannen var død, regnet vi fortsatt med at AMK håndterte varslingen, men her har det skjedd en misforståelse. Det ble aldri avklart hvem som skulle ta hånd om varslingen, sier seksjonsleder Geir Eriksen i politiets fellesoperative seksjon i Romerike politidistrikt.

Han beklager at familien aldri ble varslet og erkjenner at det var politiets ansvar å varsle.

– Når noen dør ute i det offentlige rom så er det politiets ansvar. Vi har varslingsplikten. Her skjedde det en feil, en misforståelse der vi trodde at AMK hadde tatt over ansvaret, som vi er de første til å beklage, sier Eriksen til Romerikes Blad.

Saken har etter det Romerikes Blad forstår ikke fått etterspill i forhold til de pårørende i saken, verken hos politiet eller AMK-sentralen.

– Men vi har tatt opp dette både på operasjonssentralen og blant de operative patruljene, slik at dette ikke skal skje igjen, sier Eriksen.

Det har ikke lykkes Romerikes Blad å komme i kontakt med den avdøde mannens pårørende.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Mer fra Nettavisen:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.