Vårværet er over oss - bokstavelig talt

Foto: Eeg, Jon (Scanpix)

Kryss fingrene og håp på litt vind, for i Sør-Norge ligger varmen over oss. Men den når ikke alltid ned til bakken.

Det fine vårværet over deg gjelder kun hvis du bor i Sør-Norge. Bor du i Nord-Norge kan du heller klikke deg inn på NVE her og lese de siste varslene om store nedbørsmengder, vannsmelting og lokal flom.

Høytrykket skaper vårvær ved å dra varme sørlige luftstrømmer innover Sør-Norge. Flere steder i Sør-Norge er det meldt varmegrader de nærmeste dagene, men vakthavende meteorolog Mariann Aabrekk ved Storm Weather Center sier til Nettavisen at det er usikkert hvor varmt det faktisk kommer til å bli på de ulike stedene.

Problemet er at det i Sør-Norge har vært vindstille mange steder. Ingen vind betyr at varmluften som ligger noen kilometer over bakken, forblir godt over bakkenivå. Det trengs vind for å blåse den ned til bakken.

- Forholdene ligger til rette for varmt vårvær, men marginene er små. Vi hadde håpet at det skulle bli høye temperaturer på Sørlandet og på Østlandet, men nå er det bare to grader, sier vakthavende meteorolog Mariann Aabrekk ved Storm Weather Center til Nettavisen.

Sjekk værvarselet for de kommende dagene her.

Klikk på bildet for å forstørre.

USIKKERT: Torsdag er det meldt plussgrader flere steder i landet, men det er knyttet stor usikkerhet til hvor mye av varmluften i høyere luftlag som finner veien ned til bakken. Foto: (YR)

Varmluft
Med litt flaks kunne temperaturene ha steget til åtte grader, men i Oslo har ikke det slått til. På Sørlandet ble det spådd opp mot ti grader. Heller ikke der har det blitt så hett.

Ennå fungerer bakken som en fryseboks, og om natten synker temperaturene kraftig. Tirsdag morgen var det minus åtte grader i Oslo. Selv om sola har klart å øke temperaturen til to grader, ville litt altså varmluft fra oven ha gjort susen, hvis det bare hadde blitt litt vind.

- To, tre kilometer over bakken er lufta fem seks grader. For å si det litt enkelt så ville denne lufta ha blitt varmere hvis den hadde kommet lenger ned der lufttrykket er høyere, forklarer meteorolog Aabrekk.

Vind og kulde
Nå er det meldt vind allerede fra torsdag, men den vinden vil komme fra nord, og da forsvinner også varmluften i høyden.

- Nå svekkes høytrykket allerede fra onsdag, og torsdag kommer det luft fra nordlige havområder. Lufta fra Svalbard og enda nordligere strøk er nok betydelig kaldere enn den som ligger over Sør-Norge nå, sier Aabrekk.

De nordlige vindene vil føre med seg mye nedbør. Derfor er det ikke ventet at vindskifte skal endre nedbørsmengden over det allerede våte Nord-Norge. Nedbør kan også Trøndelag, Møre og Romsdal og hele Vestlandet vente seg.

- Østlandet og Sørlandet ligger derimot i le og kan vente seg mye godt vær også utover i uka, sier Aabrekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.