RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våt eller tørr ørevoks?

Sist oppdatert:
Forskere har gravd seg dypt ned i øregangen, og kommet opp med svaret på hvorfor noen har tørr og noen har våt ørevoks.

Etter tusener av år dypt inne i menneskets mørke øregang, har nå ørevoksen kommet ut i lyset, skriver politiken.dk.

I det vitenskapelige tidsskriftet Nature Genetics gir japanske forskerer endelig svaret på det du kanskje har grublet over i årevis. Hvorfor har noen tørr ørevoks mens andre har våt?

DNA
Svaret på mysteriet er rett og slett at en liten DNA-forandring kan avgjøre hvilken ørevoks vi har. Henger du fremdeles med eller rynker du på nesen? Her kommer mer.

Ørevoks-genets rolle er å transportere visse substanser ut av cellene som utskiller ørevoks. Men en bitte liten DNA-forandring kan koble ut genets funksjon, og dermed vil et menneske få tørr ørevoks. Dette har de japanske forskerne kommet frem til ved å sammenligne sin egen ørevoks med befolkningsgruppene fra andre steder i verden.

Vått i Afrika
En vet fra før at våt ørevoks dominerer i Afrika og i Europa. Her har faktisk minst 97 prosent av alle mennesker den våte varianten. Den tørre finner du i det sydlige og sentrale Asia, skriver politiken.dk.

Ifølge New York Times har ikke forskerne gitt seg her. De har nemlig også funnet ut at det var den våte varianten som var den opprinnelige formen i menneskets øregang. Den tørre formen oppstod senere et sted i det nordlige Asia.

Blandingsforekomsten som også er oppdaget, kommer av at mennesker med tørr, har giftet seg med våt, konstaterer de nesten 40 japanske forskerne som har brukt tid på dette prosjektet.

Vi svetter mer
Europeere og afrikanere svetter mer og har kraftigere kroppslukt enn våre artsfrender i Øst-Asia. Mindre svetting er ifølge forskere en av årsakene til at øst-asiatene har klart seg i et kaldere klima. De hevdes å ha blitt reddet fra kuldedøden av dette genet som igjen gav den tørr ørevoks.

Oppgaven til ørevoks, spør du kanskje deg selv om?

Jo, det er å hindre fluer og andre innsekter å fly helt inn i øret ditt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere