RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Våt vinter driver folk på påskeferie

HIT VIL VI: Nesten «halve» Norge reiser bort i påsken.
HIT VIL VI: Nesten «halve» Norge reiser bort i påsken.
Nesten halvparten av oss planlegger å reise bort i påsken. Det er mer enn dobbelt så mange som tidligere år.

En av ti blant de spurte har ikke ferie, mens fire av ti planlegger å være hjemme i påsken. Ellers planlegger 47 prosent å reise bort, de fleste vil tilbringe påsken på fjellet, ved sjøen eller andre steder i Norge. Undersøkelsen, som er landsrepresentativ, er gjennomført av InFact for Visit Geilo.

Vanligvis pleier slike undersøkelser å vise at drøyt 10 prosent reiser til fjells, mens rundt 4-5 prosent skal til utlandet. Årets undersøkelse tyder på at nesten dobbelt så mange har tenkt seg til høyfjellet, 19 prosent, og 8,5 prosent til utlandet.

– Ja, det lyder høyt, men så er det jo snakk om hva de planlegger å gjøre, da. Vi vet at mange ikke alltid gjennomfører det de har tenkt, det gjenstår å se. Men med den våte, snøfattige vinteren vi har hatt i år er det slett ikke usannsynlig at såpass mange har planlagt å komme seg vekk, enten de skal til snøen på fjellet eller varmen i Syden, sier direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise til NTB.

Vil bort

Ifølge undersøkelsen er nesten halvparten av befolkningen, 48 prosent, enda mer motivert til å oppsøke høyfjellet som konsekvens av den dårlige vinteren. Særlig barnefamilier vil ha snø:

– Ønsker du snø er det kun de destinasjonene som ligger høyt over havet som gir deg denne garantien, sier turistsjef Pål Medhus på Geilo.

Han sier kommunen har hatt en solid økning i antall norske og utenlandske turister og mener dette blant annet skyldes at den snøfattige vinteren i lavlandet som trigger enda flere til fjells.

Norges største charteroperatør, Ving, meldte i begynnelsen av mars om stor pågang av sydenhungrige nordmenn og snart fulle fly. Forsdahl i Virke er ikke overrasket:

– Den dårlige vinteren har helt klart skapt et press på å komme bort. Enten fjellet eller Syden, og da blir hjemmesittergruppa mindre. Trenden de siste årene er dessuten at folk er blitt flinkere til å reise bort når de har fri. Forbruksmønsteret har dreid vekk fra varer og mot at vi kjøper tjenester, som reiser og opplevelser.

Sein påske

Årets påske kommer svært sent, med påskeaften 19. april. Hvis man har tradisjon for skitur i påsken må man nesten høyt til fjells i år.

– Det vi vet er at det viktigste for mange er å tilbringe tid med familie og venner i påsken. Det kan man gjøre hvor som helst. Med så sein påske vil jeg tippe at en del kanskje velger å bruke påskeferien til å åpne hytta ved kysten for sommerhalvåret, sier Forsdahl.

Ving skriver i sin melding at svært mange av påskefarerne deres bestemte seg tidlig i år. De anslår at rundt 30.000 reiser på charterferie denne gangen.

– Det tradisjonelle charterfolket syns kanskje det er for sent å reise, for nær sommeren, men så er det en faktor som trolig veier opp for eventuelt frafall. Det er nemlig slik at mange sommerdestinasjoner er åpnet nå, og det appellerer til dem som liker å reise til steder før det blir for varmt, sier Forsdahl.

Han påpeker at dette er en annen trend:

– Stadig flere setter pris på begynnelsen av sesongen. Det vil nok bare bli tydeligere framover. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere