RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Vatikanet skylder på homoseksualitet

Foto: IVAN ALVARADO (REUTERS)
Vatikanet hevder overgrepene mot barn i kirken skyldes homoseksualitet, og ikke sølibat.

Flere kritiske røster etterlyser drastiske virkemidler for å få slutt på overgrepene som har rammet Den katolske kirken. Kritikerne hevder avskaffelsen av sølibat for de katolske prestene vil kunne forebygge overgrep mot barn og unge menn i de katolske institusjonene.

Men mandag kveld kom Vatikanets høyeste representant etter pave Benedikt XVI, kardinal Tarcisio Bertone, med et motangrep.

Skylder på homofili
Kardinal Bertone sier at overgrepene i Den katolske kirken må kobles til homoseksualitet, og ikke sølibat, melder nyhetsbyrået AP.

- Mange psykologer og psykiatere har demonstrert at det ikke finnes noen koblinger mellom sølibat og pedofili. Men mange andre har demonstrert – har jeg nylig blitt fortalt – at det er en kobling mellom homoseksualitet og pedofili. Dette stemmer, og det er et problem, sa Bertone under en pressekonferanse i Chile mandag kveld.

Uttalelsen møter omfattende kritikk blant homoforkjempere i Chile, hvor de mest profilerte sakene i Chile omhandler unge jenter som er blitt utsatt for overgrep.

Landet har i liket med blant annet Norge, Irland, Nederland, Tyskland, Frankrike og USA blitt rammet av flere overgrepsskandaler i Den katolske kirken.

- Bertone har rett
Religionsforsker og katolikk Kari Vogt tror heller ikke at sølibat er en direkte årsak til overgrepene i Den katolske kirken.

- Det er en mulighet å tenke gjennom for å få en annen type rekruttering, men uten å oppheve eller forby sølibatet. Jeg tror, som statssekretær i Vatikanet Bertone sier, at årsaken til disse overgrepene ikke skyldes sølibatet som sådan, men en rekruttering av prester med tilbøyeligheter for homofili og pedofili, sier religionsforsker ved Universitetet i Oslo, Kari Vogt, til Nettavisen.

- I normalbefolkningen regner man med at ti prosent er homofile, så mange spesialister jeg kjenner regner med en dobbel dose i kirkelig sammenheng, sier Vogt.

Vogt mener Den katolske kirken bør se på muligheten for også å kunne ansette gifte sekulære prester som ikke er bundet av sølibatløftet.

- Dette er en ordning som alt eksisterer i en rekke orientalske kirker som er under Romas jurisdiksjon, påpeker hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere