Gå til sidens hovedinnhold

Vått tordenvær på Østlandet

Det blir kraftige regnbyger og torden torsdag kveld.

Brått åpnet himmelen seg og regnet bøttet ned på Østlandet torsdag ettermiddag. I tillegg hørtes tordenskrall i Oslo-området, og Storm-meteorolog Jan Näs bekrefter at det ventes kraftige regnbyger også utover kvelden - vel og merke på Øst- og Sørlandet.

- Vi ser av lynregistreringen at det er litt torden på vei rett sør for Oslo. Dette beveger seg nordover langs svenskegrensen, og det vil nok være fare for et og annet tordenskrall også utover torsdag kveld, sier han til Nettavisen.

Intenst og lokalt
Näs påpeker at det vil regne mest i de områdene som også får besøk av lyn og torden.

- Men regn- og tordenbygene er veldig lokale, slik at det kan tordne og regne ganske kraftig på et sted, mens et annet vil få veldig lite eller ingenting.

Så langt ser det ut til at uværet går hardest utover Telemark, selv om det her foreløpig ikke er noe torden, ifølge meteorologen.

- Størst fare for torden er det i Oslo-området og i Østfold mot svenskegrensen.

- Det er vanskelig å si hvor mye regn som kommer, siden det er så lokalt.

Meteorologisk institutt har på sine hjemmesider lagt ut OBS-varsel om lokalt store nedbørsmengder og vanskelige kjøreforhold i Aust-Agder og Telemark.

- Uværet holder seg østafjells
Selv om stort sett hele landet er preget av ustabilt sommervær, med lavtrykk på lavtrykk, er det nå først og fremst Øst- og Sørlandet som får merke regnbygene.

- Dette skydekket ligger hovedsakelig ved fjellene, og østavind sørger for at regnbygene holder seg øst for fjellene, mens det er opphold i større grad vest for fjellene. Unntakene er Rogaland og Hordaland som må regne med litt regn utover ettermiddagen, sier Näs.

Likevel kan regn- og tordenbygene komme til å ta turen oppom Nordland på lørdag, men da i en langt lettere variant.

Sommer på lørdag
Torsdagens uvær gjør også fredagsværet ustabilt, og østlendingene må pent forberede seg på litt regn da også.

- Men tordenværet slipper nok taket i natt, og det blir lite av det fredag.

Gladmeldingen til sommerglade østlendinger er at det lørdag vil bli en hel del sol i Oslo og nord for hovedstaden. Derimot blir det ikke fullt så fint på Sørlandet, der må folk holde ut regn og gråvær i enda noen dager.

Men, som tendensen har vist tidligere denne sommeren, finvær et sted betyr dårligere vær et annet sted. Lørdagsværet blir dermed ikke like fint lengst nord i landet.

- Lørdag ventes det gråvær og regnbyger i de nordligste fylkene.

Og søndag er Østlandets finvær allerede historie.

Ustabilt vær fremover
- Været i Norge vil generelt fortsette å være ustabilt en tid fremover. Det vil være korte perioder med finvær, men det blir også lavtrykk, regnbyger og skyet vær, sier Näs.

Han påpeker at slikt vær er typisk for den skandinaviske sommeren.

- Sommerværet holder seg fortsatt på avstand.

Torsdagens beste vær
Ifølge meteorologen er det de ytre delene av Trøndelag som har torsdagens beste vær.

- Der er det sol i tillegg til at temperaturene er ganske hyggelige, selv om de ikke ligger på 25 grader, humrer Näs, som forteller at det i disse områdene er rundt 20 grader.

Torsdag ettermiddag er det 18,3 grader i Oslo, 19,5 i Bergen, 18,9 i Trondheim, 18,6 i Kristiansand, 19,7 i Stavanger og 12,5 i Tromsø.

Kommentarer til denne saken