Vebjørn Selbekk: - Jeg er dypt preget

Vebjørn Selbekk er dypt preget etter skytingen i København lørdag.

Vebjørn Selbekk er dypt preget etter skytingen i København lørdag. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

I sjokk etter attentatforsøk på Muhammed-tegner.

- Jeg er dypt preget av de forferdelige nyhetene som kommer fra København, sier Vebjørn Selbekk til Nettavisen lørdag kveld.

Selbekk var en av redaktørene som publiserte Muhammed-tegninger i 2006. Lørdag mottok han nyhetene fra København med stor sorg.

- Sånn jeg kan se så er dette det første attentatet i Skandinavia som har krevd menneskeliv, og det er selvfølgelig dypt, dypt tragisk, sier Selbekk til Nettavisen.

Lørdag ettermiddag ble det skutt mot et debattmøte i København, der den svenske Muhammed-tegneren Lars Vilks var tilstede. Én person ble drept og tre skadet i angrepet.

Danske politi sier at alt tder på at angrepet var planlagt, og sier at det fremstår som et terrorangrep. Danmarks statsminister, Helle Thorning-Schmidt sier i en pressemelding at alt tyder på at skytingen var et politisk attentat, og dermed en terrorhandling.

- Sjokkerende
Selbekk sier han føler sterkt ubehag etter hendelsen.

- Det er klart det er ubehagelig at saken rundt Muhammed-karikaturene er aktuell så mange år etterpå. Det er sjokkerende, sier Selbekk.

Selbekk, som nå er ansvarlig redaktør i Dagen, var i 2006 redaktør i Magazinet. Det var her karikaturene ble publisert. Selbekk sier han ville gjort det samme i dag, på tross av attentatet mot tegneren Lars Vilks i København, og terrorangrepet mot det franske satiremagasinet Charlie Hebdo.

- Vi viste i en redaksjonell kontekst hva saken handlet om. Det var en helt naturlig illustrasjon, satt i en redaksjonell kontekst. I et fritt land med en fri presse må vi kunne ta de avgjørelsene som redaktører. Vi kan ikke invitere terrorister eller ekstremister til å være med i den redaksjonelle prosessen. Verken da eller nå, sier han.

Les også: Oslo-politiet følger situasjonen i København nøye

Frykter taushet
Selbekk sier han er glad for at det han gjorde da han publiserte karikaturene i 2006, nå har blitt gjort i en rekke andre norske redaksjoner. Etter angrepet på Charlie Hebdo viste de fleste norske redaksjoner tegninger fra satiremagasinet.

Likevel frykter han at, med nok et angrep rettet mot en tegner, mange skal bli truet til taushet.

- Det er klart jeg frykter det, og det er de langsiktige virkningen som er skumle. Det prøvelsene kommer ikke med en gang, det er i månedene og årene framover vi vil se de virkelige reaksjonene. Det er det som er terroristenes mål, nemlig å true oss til taushet og å undertrykke vår frihet gjennom trusler og voldsutøvelse, sier Selbekk.

Les også: Al-Qaida: 100.000 dollar til den som tar livet av Lars Vilks

- Stort tankekors
Han påpeker blant annet at danske Jyllands-Posten har sagt at de ikke vil trykke tegningene fra Charlie Hebdo, fordi kostnadene er for store - både redaksjonelt og rent økonomisk, i forhold til økt sikkerhet for redaksjonene

- Det er et stort tankekors at de gjør det, og jeg frykter at flere skal gjøre det samme, sier han.

Selbekk vil ikke uttale seg om vurderinger og eventuelt tiltak rundt sin egen sikkerhet. Han kan heller ikke uttale seg om hvordan hans avis, Dagen, vil forholde seg til saken i dagene som kommer.

- Det er alt for tidlig å si nå, denne saken utspiller seg jo nå, og gjerningsmennene er fortsatt på frifot, så det kan jeg ikke si noe om, sier han.

Lik Nettavisen på Facebook og få ferske nyheter og friske meninger!

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.