Gå til sidens hovedinnhold

Vebjørn Selbekk: Frykter angrep mot synagoger og jødiske butikker

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk frykter hva som kan skje hvis ikke alle gjerningspersonene etter terroren i Frankrike blir tatt.

- Pass nå for all del på jødiske institusjoner og butikker. Med en gjerningsmann på frifot vet vi så altfor godt hva som kan skje, skriver redaktøren på Twitter.

Mannen - som i sin tid som sjefredaktør for Magazinet, trykket Muhammed-karikaturene i 2006 - håper gjerningspersonen bak fredagens angrep mot fabrikken i den franske kommunen Saint-Quentin-Fallavier, blir tatt veldig snart.

- Vi vet av erfaring fra terroren i Paris og København, at det mest naturlige følgemålet for denne type terrorister er jødiske butikker og synagoger, sier han til Nettavisen.

- Nå er det viktig at disse terroristene blir tatt før det skjer lignende angrep, fortsetter han.

Dette vet vi om den antatte gjerningsmannen i Frankrike
Politiet i Frankrike mistenker at 35 år gamle Yacine Salhi står bak angrepet mot gassfabrikken i Saint-Quentin-Fallavier.

Han har stått på lister over personer som kan ha blitt radikalisert, opplyste Bernard Cazeneuve til pressen fredag ettermiddag utenfor fabrikken.

– Denne personen var gjenstand for en såkalt S-innføring for radikalisering i 2006, men den ble ikke fornyet i 2008. Han hadde ikke noe kriminelt rulleblad, sa innenriksministeren.

Flere andre pågrepet
Han skal også ha hatt forbindelser til salafistbevegelsen, en ekstrem form for sunniislam, skriver nyhetsbyrået AFP.

– Vi er ikke kjent med at han skal ha deltatt i terrorlignende aktiviteter tidligere, sa Cazeneuve.

Salhi, som er født i 1980, skal ha bodd i Lyon. Det er Frankrikes nest største by. Lyon ligger ikke langt fra gassfabrikken.

Flere andre er pågrepet mistenkt for medvirkning til angrepet, men det er ikke kjent hvilken tilknytning de har til hendelsen.

Forhøyet sikkerhet
Statsminister Manuel Valls har beordret forhøyet sikkerhetsnivå i hele regionen Rhône-Alpes etter angrepet. Angrepet etterforskes av antiterrorpolitiet som et terrorangrep

Innenriksminister Bernard Cazeneuve reiste umiddelbart til stedet, melder franske medier.

- Vet ikke om det påvirker Norge
Fabrikken som ble rammet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over, også i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke si om terrorangrepet får noen konsekvenser i Norge.

– Foreløpig vet vi ikke nok om det som har skjedd der til å kunne si om dette eventuelt påvirker noe i Norge, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.