OSLO (Nettavisen): Forfatter og historiker Aage G. Sivertsen har jobbet i fire år med sin nye bok om Arbeiderpartiet, «Arbeiderpartiets maktspill. Veien, sannheten og spillet».

Tirsdag møtte Sivertsen Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum i en direktesending i Nettavisens redaksjon, der han snakket om den alvorlige situasjonen i partiet.

- Jeg tror situasjonen i dag eller i høst er mer alvorlig enn folk flest vil innse, og kanskje også Arbeiderpartiet, sier Sivertsen i intervjuet.

Se videointervju øverst i saken.

Les også: Ny sjokkmåling: Thriller om statsministerjobben

- Frykter at de kan falle

Han tror Arbeiderpartiets oppslutning kan komme til å rase ytterligere, etter flere dårlige meningsmålinger de siste månedene. I Nettavisens oktobermåling fikk partiet en oppslutning på 20,9 prosent, kun ett prosentpoeng foran Senterpartiet.

- Man kan diskutere hva som er problemet, og hvordan man skal gå videre. Men jeg frykter og tror at worst case så kan Arbeiderpartiet falle enda noen prosent. Ikke fra 24 prosent, men fra rundt 20 prosent som de ligger på nå, pluss-minus, sier han.

Sivertsen kommer også med et veddemål om Ap-leder Jonas Gahr Støre:

- Hvis de faller ned mot 15-17 prosent, så kan man kanskje sette inn et veddemål på hvem går først av Ole Gunnar Solskjær og Jonas Gahr Støre, sier Sivertsen.

Se hele intervjuet med Sivertsen lenger ned.

Les også: Splid på rødgrønn side: - Klart det er en forvirrende situasjon

- Kan satse en drink på det

Solskjær er som kjent manager for Manchester United, og har også en utsatt posisjon som Ap-lederen, etter dårlige fotballresultater den siste tiden.

- Hvem går først, Solskjær eller Støre?

- Solskjær er jo litt i flyten akkurat nå. Det kan man ikke akkurat si om Støre. Men jeg kan satse en drink på at Støre går først, sier Sivertsen, som antyder at Støre kan måtte gå av som partileder allerede før jul.

- Litt alvor oppe i alt, la oss glemme Solskjær litt. Det er alvorlig for Arbeiderpartiet fordi at det stadig går nedover, sier han, og viser til en annen sak som har fått mye oppmerksomhet den siste tiden: Ap-profilen Jan Bøhlers overgang til Senterpartiet.

Gunnar Stavrum: Først vraker de Jan Bøhler - og så blir de rasende og kaller ham for en jævla sviker

- Det er jo et selvmål

Bøhlers partibytte som har ført til et voldsomt raseri hos flere i Arbeiderpartiet, og Bøhler har av enkelte blitt kalt en sviker.

- En ting er at han forlater partiet, men hvordan reagerer partiet på at de mister et såpass sentralt medlem. Det er helt opplagt at Jan Bøhler har gjort ting som ikke er populært i Arbeiderpartiet, og han har sikkert gjort ting som han ikke burde ha gjort. Men derfra til å reagerer på den måten som de gjør og har gjort, det er jo et selvmål, sier Sivertsen i intervjuet, og legger til:

- En ting er at de har mistet en person som i utgangspunktet er populær, men når de da i tillegg begynner å kjefte på ham etter at selvmålet er sluppet inn, det blir feil.

Se hele intervjuet med Sivertsen her:

- Må erkjenne overtramp

Sivertsen mener det går en rød tråd gjennom Aps historiske maktspill, fra Martin Tranmæl i mellomkrigsårene til og med Jan Bøhlers exit.

Han viser til det han mener har vært flere overtramp i partiet, fra Einar Gerhardsen og Haakon Lies tid i partiet - og fram til varslene om seksuell trakassering de siste årene.

- En ting er de overtrampene som har skjedd, men noe annet er å erkjenne dem. Hvis man ikke kan erkjenne at det har vært overtramp, for det har de nemlig store problemer med å gjøre, så er det også vanskelig å finne en løsning på problemet, sier forfatteren i intervjuet.

Les også: Raymond Johansen ber alle bruke munnbind på T-banen. Jonas Gahr Støre gjør det ikke