Gå til sidens hovedinnhold

Vedtatt

Et utsettelsesforslag fra Rødt førte ikke fram i bystyret i ettermiddag, og dermed ble byrådets opprinnelige forslag i stor grad vedtatt.

RÅDHUSET: Det var Morten Elster (R) som ba om en utsettelse av den betente saken i ettermiddag.

Bakgrunnen var det ekstraordinære byutviklingskomitemøtet i går, der SV gjorde det klart at de i stor grad kommer til å støtte byrådets forslag til barcodeutbyggingen.

Rødt mener det er udemokratisk at en så stor sak blir realitetsbehandlet så kort tid etter komitemøtet, og mener at tusenvis av mennesker som har brukt mye tid på saken nå ikke får mulighet til å si sin mening i en offentlig debatt. Rødt fikk støtte fra både Ap, V og KrF, men det er ikke nok til å få flertall.

Dermed falt forslaget, da SV, H og FrP stemte for å behandle saken i dag.

- Bitter ettersmak

Også i bystyrets behandling av saken ble det bred debatt, men i og med at resultatet allerede var klart etter komiteens møte i går ettermiddag, var det få overraskende momenter, da bystyret til slutt vedtok en plan som er tilnærmet lik den som ble lansert av Plan- og bygningsetaten for snart halvannet år siden.

- Jeg tror bystyret i dag fatter et klokt vedtak. Det har vært en lang omvei, men det tror jeg har vært klokt, sa byrådsleder, Erling Lae (H) under behandlingen.

Imidertid var det ikke alle som var like fornøyde med behandlingen.

- Jeg håper champagnen smakte, men den vil få en bitter ettersmak, sa Aps Bjørn Lundberg, direkte myntet på SV, som i siste liten snudde og støttet byrådets forslag i går.

- Bare nest best

Også Venstre var svært kritiske til SVs snuoperasjon

- Vi mener det forslaget som nå ser ut til å få flertall er et strategisk feilgrep for Oslo. Ap sikrer høydene, mens SV sikrer den høye utnyttelsen, sa Ola Elvestuen (V).

Imidlertid mente Ap at de slettes ikke var en garantist for massiv utbygging, og hadde ønsket en bedre dialog med nettopp Venstre, fordi de mener ulikhetene de to partiene i mellom er minimale.

Felles for de to partiene var også skuffelsen over SVs beslutning.

- Vi fikk først vite hva SV mente i går, og jeg skjønner godt at de ikke ville si det før. Egentlig kunne vi behandlet dette i fjor når vi ser resultatet. Avviket mellom Ap og V er minimal, men vi sier nei til mur. Venstres forslag vil bli en mur på 10 etasjer.
Ap sier ja til lys og luft, sa Tone Tellevik Dahl (Ap), som ikke la skjul på sin skuffelse over sine kollegaer til venstre.

- SV har blitt så gnine og så handlingslammet at vi i dag bare for den nest beste løsningen, sa hun.

SV fornøyd

SV mener imidlertid at de ikke kunne handlet annerledes, fordi de ønsker å se helheten i Bjørvika, og dermed i steden vil sikre en åpning mot Middelalderparken.

- SV har gjennom hele arbeidet med Bjørvika vært opptatt av å se helheten. De avtaler som vedtas illusterer hvor nært områdene er knyttet til hverandre. Høydene har hele tiden vært en utfordring, men vi har konstatert at det ikke er flertall for å gjøre noe med høydene. Det er en stor bekymring for mange at Middelalderparken blir bygget inne, også for SV. Det sikrer SV at ikke skjer i dag, sa Andreas Behring (SV).

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka