Reaksjonene har vært mange etter at Nettavisen søndag kunne fortelle at Oslo kommune har erstattet kjøtt med linser og bønner i kjøttkakene som serveres til de eldre ved byens sykehjem.

Nå går Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum til angrep på Oslo-byrådet, som ifølge deres byråderklæring har som mål å halvere kjøttforbruket ved institusjoner og kantiner innen 2023.

- Jeg synes det er en formynderholdning fra byrådets side, at Arbeiderpartiet, MDG og SV skal sitte og kjøre prinsippene sine så langt at det å spise tradisjonelle kjøttkaker, at det er en stor politisk oppgave å utvanne det med linser eller andre typer vegetarprodukter, sier Vedum til Nettavisen.

Se byrådsleder Raymond Johansen slå tilbake mot kritikken lenger ned.

Les mer: Kraftige reaksjoner: Oslo erstatter kjøtt med linser i kjøttkakene for eldre

- Helt på ville veier

Vedum mener de eldre som ønsker det må få ha kjøttkakene sine i fred.

- Jeg synes det er en veldig uklok ressursbruk, for man bør jo tenke på at det er et problem at mange eldre er underernært og har lite matlyst. Derfor er det med matglede kjempeviktig, og da må du selvfølgelig prøve ulike kostholdsprodukter og ting som skaper matglede. Men her er jo ikke målsettingen matglede, men et ideologisk ønske om å kutte ned på kjøtt, sier Sp-lederen, og påpeker:

- Da synes jeg de er helt på ville veier, for det viktigste for den eldste befolkningen er jo å sørge for best mulig matopplevelser. Da er det noen som synes kjøttkaker er topp, og andre fiskekaker, og det må være opp til den enkelte beboer og man kan ikke fase ut en viktig del av norsk kosthold som kjøttkaker er, sier han.

Raymond Johansen svarer: Bare tull om kjøttkaker

Mandag ble kjøttkakene tema i Politisk kvarter på NRK. Se et utdrag her:

Han viser til tiden da han var landbruksminister, og satte i gang et prosjekt for matglede hos de eldre som dagens regjering har videreført.

- Det handlet om å få enda bedre smaksopplevelser og mer matglede for de som bor på institusjon. Da er det selvfølgelig viktig med et variert kosthold for mange. Hvis noen da mener at man bare skal spise kjøtt, så blir det helt vanvittig begge veier ved at man skal lage politikk ut av hvilken mat de eldre skal spise, sier Vedum.

Erik Stephansen: Kjøttkake-bløffen fra Raymond Johansen

- En helt vanlig ting

I de nye kjøttkakene som Sykehjemsetaten nå serverer ved Oslos sykehjem én gang i måneden, er 20 prosent av kjøttet erstattet med linser og/eller bønner. Det gjøres nå også forsøk på innblanding av vegetariske ingredienser i andre farseprodukter.

- Kjøttkaker er en hundre prosent helt vanlig ting i Norge. Det er bare nå de siste årene at noen i MDG, Arbeiderpartiet og SV har funnet ut at kjøttkaker er blitt et stort problem. Det er ikke et stort problem, og det er ikke et stort problem at de eldre spiser det - men en fordel at de spiser næringsrik mat, sier han.

Les også: Heftig kjøttkakekrangel: - De eldre blir offer for en ideologisk debatt i rådhuset

Tirsdag kunne imidlertid kost- og ernæringsforbundet fortelle at linser også er bra for de eldre, og vektla at det ikke er noen grunn til bekymring for de utblandede kjøttkakene.

- Linser inneholder mer protein enn kjøtt, så i dette tilfellet blir kjøttkakene faktisk enda mer næringsrike enn de var før, sa Arnt Steffensen, som er leder av kost- og ernæringsforbundet, til Nettavisen.

- Disse kjøttkakene er mer næringsrike på protein enn kjøtt, og er jo sunt å spise for de eldre?

- Jeg har ikke noe imot at de eldre som ønsker det spiser bønner hvis de vil det selv, men det er mer det ideologiske bakteppet som er så feil, svarer Vedum.

Les også: Slår tilbake mot kjøttkake-kritikerne: – De eldre har godt av å spise linser

- Sunt å spise kjøtt

Han understreker samtidig at kjøttkaker er norskprodusert og tradisjonell norsk mat, og som bonde selv mener han byrådet har gått for langt i kampen mot kjøttforbruket.

- Det er sunt å spise kjøtt, men det er usunt å bare spise kjøttkaker. Man skal jo spise variert. Selv om melk er sunt, er det jo heller ikke sunt å bare drikke melk, sier Vedum, og legger oppgitt til:

- Man lurer seg selv også i klimakampen hvis man tror at det er den store klimasaken at de eldre ikke skal få spise kjøttkaker lenger. Det er symbolpolitikk på det dårligste.

Siden Nettavisen omtalte de nye kjøttkakene med linser søndag, har debatten tatt helt av på sosiale medier. Sp-lederen sier han forstår at saken engasjerer mange.

- Jeg skjønner det fordi de fleste stedene hvor en bestefar eller oldefar bor, der kanskje flere ting ikke fungerer, så er måltidet kanskje noe av det siste man har igjen. Men om det blir moralsk feil å spise en kjøttkake, så mener jeg vi er helt ute og kjører, sier han.

Johansen: - Blank løgn fra Vedum

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) reagerer imidlertid kraftig på kritikken fra Vedum.

- Dette er nok en gang blank løgn fra Trygve Slagsvold Vedum. Byrådet har ikke noe mål om å redusere kjøttforbruket på sykehjemmene, sier Johansen til Nettavisen.

Han påpeker at det viktigste er at de eldre spiser maten og liker den.

- Overgangen fra å bo i eget hjem til å bo på sykehjem må bli minst mulig. Derfor bør maten likne den maten de eldre er vant til å spise, og selvfølgelig være næringsrik og god. Mange kommer jo inn på sykehjem og er underernærte. Det er en av grunnene til at byrådet har økt matbudsjettene på sykehjemmene og gitt beboere mulighet til å velge mellom ulike retter, sier Johansen.

- Som kjøttkakene i butikken

Byrådslederen viser til at byrådet har innført spisevenner eller måltidsverter som sikrer at beboere ikke blir sittende alene og spise.

- Det er ikke sånn at vi sitter på Rådhuset og bestemmer hvilke oppskrifter som skal brukes når man lager kjøttkaker. Vi har tillit til kokkene og til de eldre, sier han.

Johansen synes det også er påfallende at Vedum reagerer på at kjøttkakene har 20 prosent bønner.

- I de kjøttkakene som nå serveres på sykehjemmene er det like mye kjøtt som i dem man får kjøpt på butikken selv om bønner er blandet inn i dem. Er det sånn at Trygve Slagsvold Vedum mener at kjøttkakene man kan kjøpe fra for eksempel Gilde, Finsbråten eller Nordfjord Kjøtt ikke er kjøttkaker? undres han.