Se videointervju med Trygve Slagsvold Vedum:

HURDALSJØEN (Nettavisen): Reaksjonene er kraftige hos flere etter at det onsdag ble kjent at Ullevål sykehus i Oslo ikke blir reddet av den nye regjeringen. Det til tross for at Senterpartiet i valgkampen lovet å bevare sykehuset.

- Jeg er veldig skuffet og lei meg, sier leder av aksjonsgruppa Redd Ullevål Sykehus, Lene Haug, til Nettavisen onsdag kveld.

Ifølge regjeringsplattformen, som ble lagt fram i Hurdal onsdag ettermiddag, skal det 150 år gamle sykehuset legges ned som tidligere vedtatt.

Les også: Støre letter på sløret dagen før dagen: - Ja! Ja! Ja!

- På død og liv

Det å forhindre at Ullevål sykehus nedlegges, var blant Senterpartiets kampsaker på vei inn i regjering. De ville samtidig stanse utbyggingsplanene ved Rikshospitalet.

Men nå kan altså slaget være tapt for aksjonistene.

- Jeg er skuffet både over Senterpartiet som ikke fikk gjennomslag, men mest over Arbeiderpartiet som på død og liv skal gjennomføre dette, sier Haug rasende, og legger til:

- Jeg er skuffet over at de ikke lytter til de ansatte, flertallet i Oslo, egne lokallag og fagbevegelse.

Hun sier de likevel ikke gir opp håpet om å redde sykehuset.

- Vi gir selvfølgelig ikke opp, så nå håper vi at SV kan stille et ultimatum i budsjettforhandlingene, sier Haug.

- Har lurt velgerne

Heller ikke lederen av helse- og sosialkomiteen i Oslo, Aina Stenersen (Frp), er nådig i sin kritikk av den nye regjeringens nei til Ullevål sykehus.

- Nå har Sp og Oslo Ap regelrett lurt velgerne. Dette betyr at Ullevål sykehus legges ned, og et er en krise for hele landet, Oslo sine innbyggere og fagmiljøet på Ullevål sykehus, sier Stenersen til Nettavisen.

Hun mener de to partiene rett og slett har lurt velgerne:

- Det går ikke an å lure velgerne på denne måten. Sp sin Jan Bøler garanterte Ullevål sykehus, og nå har han svikta totalt, sier hun.

Vedum: - Det klarte vi ikke

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum selv erkjenner at de har gått på et tap i den betente sykehussaken i regjeringsforhandlingene.

- Dere lovet å redde Ullevål sykehus i valgkampen, og så legges det ned. Hvordan kan du gå god for det?

- Vi har vært opptatt av å sikre gode sykehustilbud i hele landet, og i denne plattformen fikk vi heldigvis slått veldig tydelig fast at vi skal satse på Aker som et lokalsykehus for Groruddalen. Men så klarte vi ikke å få snudd de vedtakene som har vært på Ullevål. Det klarte vi ikke å få til, sier Vedum til Nettavisen.

Han sier samtidig at de vil klare å stoppe at tomta på Ullevål skal selges.

- Det skal være helseaktivitet også der framover, men ikke et sjefoppgjør med hele tanken, sier Vedum.

- Hvor stort nederlag er dette for deg?

- Summen av denne plattformen mener jeg er en helt annen retning for hele landet, og så er det enkeltsaker der selvfølgelig Arbeiderpartiet sikkert hadde ønsket det annerledes - og Senterpartiet skulle ønsket at det ble annerledes på andre ting, sier Senterparti-lederen, før han konstaterer:

- Sånn er det når man setter seg ned og forhandler, når det er to ulike partier som sammen skal bli enige om en felles plattform.

Bøhler: - Vår viktigste sak

Jan Bøhler, som var Senterpartiets førstekandidat i Oslo i stortingsvalget, brukte valgkampen på å snakke om at de skulle bevare Ullevål sykehus.

Senterpartiet hamret også inn budskapet i valgbrosjyrene.

- Det var vår viktigste sak i valgkampen her i byen å bevare Ullevål sykehus. Derfor vil jeg engasjere meg enda mer for å redde Ullevål framover, sier Bøhler til NTB onsdag.

Å hindre at Ullevål sykehus legges ned var også selve årsaken til at Bøhler meldte seg ut av Arbeiderpartiet og inn i Sp – et partibytte som vekket stor oppsikt.

Det var i 2016 at styret i Helse sør-øst vedtok å legge ned Ullevål sykehus og bygge et nytt, stort regionsykehus ved Rikshospitalet på Gaustad, samt lokalsykehus på Aker.