Tirsdag tar tusenvis til gatene for å demonstrere mot de høye strømprisene. Samtidig får regjeringspartiene nok en krisemåling i fanget. Nettavisens februarmåling fra Sentio, viser nemlig at begge partiene fortsetter tilbakegangen.

Senterpartiet faller nå til rekordlave 7,9 prosent (-1,3).

- Partiet er nær halvert siden valget. Det er den svakeste oppslutningen siden november 2016, sier administrerende direktør Arve Østgaard i Sentio til Nettavisen.

Arbeiderpartiet får et resultat på 21,9 prosent (-0,4), som er over fire prosentpoeng lavere enn stortingsvalgresultatet.

Se resultatene for alle partiene, også partiene som ikke er representert på Stortinget, lenger ned i saken.

Det er LO og gruppen Industriopprøret som står bak strømdemonstrasjonene over hele landet.

Les også: Har alltid stemt Arbeiderpartiet - går ut mot Støre og strømprisene: - Vi må ta et oppgjør

- Folk er utålmodige

Senterpartiets resultat står i sterk kontrast til målingene før valget, da partiet snuste på 20-tallet.

- Vi har som mål å ligge høyere i oppslutning enn dette. Etter åtte år med Erna Solberg og sentralisering så forstår vi at folk er utålmodige, sier Senterpartiets parlamentariske nestleder, Geir Pollestad, til Nettavisen.

Pollestad tror imidlertid at pilene vil snu når folk ser resultatene av regjeringens politikk.

- Vi er i gang med å snu politikken i en retning som ser hele Norge og reduserer sosiale og geografiske forskjeller. Jeg har tro på at flere velgere vil vise oss tillit når alle tiltakene regjeringen har satt i gang begynner å vise mer resultater, sier han.

To store vinnere

Målingens to seierherrer, som stjeler flest velgere fra regjeringspartiene, er SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Rødt får en oppslutning på 8,1 prosent, som er fram hele 2,3 prosentpoeng fra januar. Mens SV går fram 1,5 prosentpoeng, og passerer 10-tallet - med 10,6 prosent.

- Det er den høyeste oppslutningen vi har målt for Rødt siden vi startet med målinger i oktober 1997, sier Østgaard.

Les også: Kraftkommunen deler ut 10.000 kroner til innbyggere med høye strømregninger

Se resultatene for alle partiene:

Moxnes: - Derfor vokser vi
Dersom målingen hadde vært valgresultatet, ville Ap-leder og statsminister Jonas Gahr Støre vært avhengig av støtte fra Rødt for å få flertall.

Regjeringspartiene og støttepartiet SV får til sammen 75 mandater, og er langt unna flertall (85 er flertall). Det får naturlig nok Rødt-leder Bjørnar Moxnes til å juble:

- Veldig mange vanlige folk er enig med Rødt i at vi trenger fellesskapsløsninger og demokratisk styring, og har fått nok av den politiske eliten som overlater altfor mye til markedet. Vi vil ta tilbake kontrollen over strømmen, arbeidslivet og velferden fra markedet. Derfor vokser vi, sier Moxnes til Nettavisen.

- Dere har nå passert Senterpartiet. Smaker det ekstra godt?

- Vi ønsker ikke å være motstandere av denne regjeringa, Rødt kan tvert imot være en del av løsninga på regjeringas problemer. Men det er ikke opp til oss, sier Moxnes, og legger inviterende til:

- Vi strekker ut hånda og sier at hvis de vil ta tilbake kontrollen over krafta, arbeidsliv og velferden, så står døra vår på vidt gap.

Les også Moxnes freser mot lønnsøkning på Stortinget: Krever full revers

- Leverer ikke som de lovte

Rødt har gått fram i en rekke målinger den siste tiden, med sitt beste resultat i Opinionens februarmåling for ANB, på 10,3 prosent. Rødts gjennomsnitt på de nasjonale målingene i februar er 8,9 prosent, ifølge nettstedet pollofpolls.

Til sammenligning er Senterpartiets snitt på målingene 8,6 prosent.

- Problemet er at regjeringa ikke leverer den kursendringen som de lovte. Støre og Vedum kan bruke det historiske sterke flertallet for et skifte som vi fikk i høstens valg, men hittil har de ikke gjort det, sier Rødt-lederen

For Rødt er resultatet signifikant, det vil si innenfor feilmarginen i målingen.

I målingen er 1000 personer spurt om hva de ville stemt om det var stortingsvalg i morgen. Målingen er tatt opp fra 8. til 12. februar. Feilmarginen ligger mellom 1,2 og 3,1 prosent.

Les også: Oslos byggeprosjekter går på smell etter smell: - Milliardene bare renner ut

SVs beste på 17 år

Også SV-lederen Audun Lysbakken er fornøyd. Et resultat på 10,6 prosent er nemlig den beste Sentio-målingen for partiet på 17 år.

- Det er selvfølgelig fantastiske tall for oss, og veldig inspirerende, sier SV-leder Audun Lysbakken til Nettavisen om igjen å være landets fjerde største parti.

Lysbakken beskriver framgangen som en «venstresidebølge» i norsk politikk.

- Det tror jeg blant annet handler om økende priser på strøm og dagligvarer for vanlige folk, kombinert med milliardærer som flagger ut til Sveits og en vinter som virkelig har satt forskjells-Norge på dagsorden, sier han.

- For oss gir det også en trygghet, for de gode målingene er også en tydelig tilbakemelding fra folk på de valgene vi har tatt i høst og vinter. Jeg tror at mange som stemte rødgrønt i høst, nå ser at SV jobber hver dag for å levere den forandringen som de håpet en ny regjering skulle gi, fortsetter Lysbakken.

Les også: Krever reforhandling om strømkabler: Slik svarer regjeringen

- Må være tøffe mot dem

SV-lederen mener de har klart å vise, etter at de takket nei til å gå i regjering, at de både er konstruktive og tøffe i møtet med regjeringen.

- Hvis du skal få til noe så må du samarbeide, men vi mener at regjeringen har gjort for lite og vært for forsiktige, og da må vi også være tøffe og presse fram forandring, sier Lysbakken.

Les også: Raser mot Stoltenberg-ansettelse: - En uklok beslutning

Med et resultat på 21,9 prosent, fortsetter Arbeiderpartiet tilbakegangen etter stortingsvalget i fjor, etter flere måneder med fall på målingene.

- Det er tøft for mange med høye strømpriser og jeg forstår at forventningene til regjeringas arbeid er høye. Det tar vi på største alvor, jobber hver dag for å innfri og bli landets største parti igjen, sier Aps partisekretær, Kjersti Stenseng, i en skriftlig kommentar til Nettavisen.

- Regjeringa er opptatt av at folk nå skal få ta hverdagen tilbake og sammen jobber vi for å få folk tilbake i jobb, trygge flere arbeidsplasser og støtte kultur- og næringsliv i gjenåpninga, legger Stenseng til.

Les også: Gigabatterifabrikk vil bruke like mye strøm som Drammen: - Henger ikke i hop

Høyre største parti

Også Høyre går noe tilbake i målingen, men er fortsatt landets største parti med et resultat på 24,9 prosent (-0,6).

- Dette er hyggelige tall for Høyre, sier Høyre-leder Erna Solberg til Nettavisen.

Solberg mener det er mange som nå er bekymret for sin egen økonomi.

- Mange opplever usikkerhet og er bekymret for egen økonomi i en tid med pandemi, høye strømpriser, økte renter og på toppen av alt økte skatter for folk og bedrifter. Det må vi ta på alvor, påpeker den tidligere statsministeren.

De borgerlige partiene, Høyre, Venstre, KrF og Frp får 78 mandater til sammen i målingen, og har heller ikke flertall.

Hun sier Høyre vil jobbe for å løse utfordringene folk møter i hverdagen.

- Vi er uenige i prioriteringene til den nye regjeringen når den vil bruke millioner på å opprette nye fylkeskommuner og reversere en domstolsreform som har styrket rettssikkerheten. Det er ikke det viktigste for Norge nå, sier Solberg.

Les også: Ernas plan for å komme tilbake: Starter jakten på Støres jobb

Venstre får en boost

Også Venstre får en boost, med et resultat på 4,8 prosent. Det er fram 0,8 prosentpoeng fra januar.

- Det er moro å være partileder i Venstre nå. Vi har jobbet knallhardt det siste året og har markert oss som en tydelig stemme i saker som er viktig for folk, sier Venstre-leder Guri Melby til Nettavisen.

Hun forteller at stemningen er god i Venstre om dagen.

- I helgen deltok jeg på fire fylkesårsmøter hvor det var god stemning, mange nye medlemmer og jeg opplever at det er et drive i organisasjonen. Vi er klare til å brette opp ermene og stå på frem mot 2023-valget, sier Melby.

Verre går det derimot for Venstres tidligere regjeringspartner KrF, etter at de gikk kraftig fram i januar, til fem prosent. Nå faller partiet til 3,1 prosent (-3,0).

Også Fremskrittspartiet går tilbake, til et resultat på 11,4 prosent (-0,6). Det samme gjør Miljøpartiet de Grønne (MDG), som faller ytterligere til 3,3 prosent (-0,5).

- Vi ønsker selvfølgelig å se bedre resultater enn hva denne målingen viser, men for min del gir det også motivasjon. Vi er nødt til å komme sterkt tilbake for å få større oppslutning ved neste valg slik at vi kan få gjennomslag for våre ekte grønne løsninger, sier MDG-nestleder Arild Hermstad til Nettavisen.

Sjekk ut Nettavisenes siste stortingsmålinger:

Januar: Massiv strøm-smell for Støre: - Vokser i omfang dag for dag
Desember: Julesmell for Vedum: - De er i fritt fall
November: Verste Sp-måling på tre år: - Har ikke innfridd
Oktober: Faller mest av alle: Storsmell for MDG
September: Kunne endret Norge: Disse tallene kommer 12 dager for sent for MDG

Størst av de minste

Gruppen «Andre partier», partiene som ikke er representert på Stortinget, ender på 3,8 prosent i målingen. Det er fram 0,8 prosentpoeng fra januar.

Størst er Demokratene, med en oppslutning på 1,4 prosent (-0,3). Deretter kommer Liberalistene med et resultat på 0,7 prosent (+0,7). Industri- og næringspartiet og Partiet De Kristne får 0,5 prosent, og Andre småpartier 0,4 prosent (+0,2).

Piratpartiet får 0,2 prosent (+0,2), mens Pasientfokus og Sentrum får 0,0 prosent.

Disse stjeler Rødt fra

Ser man på bakgrunnstallene til målingen, så stjeler Rødt klart flest netto velgere fra Arbeiderpartiet (34.000) og Senterpartiet (22.000) sammenlignet med stortingsvalget.

SV tar et skikkelig jafs av Arbeiderpartiets velgere (30.000). Mens de fleste partier nå stjeler velgere fra Senterpartiet, med unntak av SV, Venstre og MDG.

Tallene viser også at det er Senterpartiet som har flest velgere (26,7 prosent) som stemte på partiet ved valget, men som nå er usikre. Også Arbeiderpartiet (14,3 prosent) og MDG (11,6 prosent) har en del usikre velgere.

Minst usikre velgere har Rødt (2,6 prosent) og Høyre (6,1 prosent).