Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum fnyser av kritikken fra Linda H. Helleland.

- Norge er ikke slik som Høyre-Helleland tror; alle kan ikke bare bytte ut dieselbilen eller komme seg frem med el-sparkesykkel eller T-bane, er hans første kommentar.

- Alle har ikke så god råd!

Les også: I strupen på Vedum: - Legg vekk dieselpopulismen

Fredag kom nyheten om at regjeringen vil kompensere for økt CO2-avgift ved å heve pendlerfradraget i distriktene. Målet er at det ikke skal bli dyrere å kjøre bil på bygda.

- Nå må selv dieselpopulistene i Senterpartiet være med å ta klimaansvar. Det er ikke lenger noen grunn for Sp til å være så klimafiendtlige, sa Helleland til Nettavisen - med et særlig spark til Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

- Jeg er opptatt av folks lommebok, jeg.

- Dette kommer fra en regjering som har kuttet voldsomt i pendlerfradraget de siste årene, sier han oppgitt - og nevner et eksempel:

- La oss se på en som pendler mellom Oslo og Hamar: Han har tapt 20.207 kroner i årlig fradrag ved å pendle de 12 milene siden 2013, noe regjeringen har begrunnet med «å ta klimahensyn».

- Jeg er opptatt av folks lommebok, jeg, sier han.

Les også: Rødt vil forby rikingene å fly til hyttene: - Nå er jeg pisslei

- Nedlatende

- Men forslaget slik det foreligger, klinger ikke det godt i dine ører?

- Det spørs jo hvor mye som skal tilbakeføres av det de har kuttet for landets pendlere. Nei, denne regjeringen har vært mest opptatt av å øke avgiftene. På ett år økte Høyre og Frp avgiftene på drivstoff mer enn på åtte rødgrønne år, hevder han.

- Helleland kaller deg for en «dieselpopulist». Hva synes du om det?

- Det synes jeg er en nedlatende holdning til dem som kjører rundt i dieselbil og som ikke har råd eller muligheten til å bytte den ut.

Les også: FN legger fram ny klimaoversikt: - Jeg er stadig mer bekymret når jeg ser hva som faktisk skjer

Kritikken preller av ham:

- At Helleland bruker tiden sin på å moralisere overfor meg, kan hun gjerne gjøe, men det handler om folks hverdag. Sp i regjering kommer til å øke pendlerfradraget med en gang, lover han.

- Nei, Helleland: Verden fungerer ikke slik

Vedum avviser bestemt at Sp er en «klimaversting»:

- Vi har vært opptatt av å kutte i CO2-utslippene både før og etter FNs klimarapport kom, men å tredoble CO2-avgiften – det kommer ikke på tale. Sp vil satse mer på biodiesel, stille strengere krav til klimatiltak rundt offentlige anbud, få ned utslipp fra tungtransport, plante flere trær, satse på havvind, for å nevne noe.

- Nei, Helleland: Verden fungerer ikke helt slik du skisserer, avslutter Vedum fra sin turné i Telemark.

Mandag 16. august klokken 21 finner partilederdebatten sted i Arendal - med nettopp klima som hovedtema.